Kung Juan Carlos I lämnar över dokumentet om sin abdikering till premiärminister Mariano Rajoy. Foto: TT

Spaniens kung abdikerar

Uppdaterad
Publicerad

Efter nära 40 år på tronen abdikerar nu Spaniens kung Juan Carlos. Beskedet kommer från landets premiärminister Mariano Rajoy. Det innebär att kronprins Felipe tar över tronen.

– Jag har bestämt mig för att abdikera. Regeringen och parlamentet kommer nu att påbörja proceduren för tronföljden i enlighet med konstitutionen, säger kung Juan Carlos i ett direktsänt tv-tal från kungliga palatset Zarzuela.

Nyhetsbyrån Reuters, som citerar en källa inom hovet uppges att ”politiska orsaker” ligger bakom den 76–årige monarkens beslut. Han abdikerar på grund av de senaste utmaningarna i Spanien och han anser det är nödvändigt att lämna rum för en ny generation,  Juan Carlos ville lämna tronen redan i januari, men sköt fram beslutet på grund av valet till Europaparlamentet.

– Hans majestät, kung Juan Carlos har just meddelat för mig att han kommer att lämna tronen. Jag är övertygad om att detta är det bästa tillfället för en förändring, sade Rajoy i ett uttalande tidigare idag.

Juan Carlos utsågs av diktatorn Francisco Franco till efterträdare och han tillträdde tronen 1975, endast två dagar efter att  Francos död. Trots Francos önskan om att diktaturen skulle leva vidare med Juan Carlos spelade kungen en viktig roll i landets övergång till demokrati.

Sviktande hälsa

De senaste åren har Juan Carlos popularitet dalat. 2012, mitt under den brinnande ekonomiska krisen avslöjades det att kungen rest till Botswana för att jaga elefanter.

Kungens hälsa har också sviktat de senaste åren och han har genomgått en rad höftoperationer och han bröt höften i samband med jaktresan till Botswana och tvingades därför att flyga privatjet till Spanien för vård.

Resan väckte starka reaktioner, inte minst med tanke på Juan Carlos engagemang för den spanska delen av Världsnaturfonden. I ett uttalande bad kungen om ursäkt för resan och sade att han begått ett misstag.  

Kungahuset har också skakats av en korruptionsskandal som omfattar Juan Carlos dotter prinsessan Cristina och hennes man Inaki Urdangarin.

Inte oväntat

Reaktionerna på beskedet är inte helt oväntade. Hovexperten Roger Lundgren konstaterar att stödet för kung Juan Carlos minskat de senaste åren:

– Tyvärr är det inte speciellt oväntat. Juan Carlos är den största monarken i Europa eftersom han är den enda som infört demokrati till folket. När han ärvde kronan 1975 var Spanien en militärdiktatur. Han har avskaffat sin politiska makt och inflytande och är en konstitutionell monark. Han har varit oerhört älskad. Tyvärr har de sista åren varit tråkiga och fyllda med skandaler så monarkins stöd har dalat. Dock är kronprinsen Felipe populär så detta är ett sätt att rädda det som räddas kan, säger Lundgren.

– Monarkin som institution är inte så populär i Spanien. Däremot är Juan Carlos oerhört respekterad och omtyckt. De sista åren har dock varit jobbiga med odiskreta kärleksaffärer och elefantjakter i Afrika. Sedan är det jättehärvan med den yngsta dottern och hennes make som varit inblandade i en massa skandaler.

Ska meddela för folket

I takt med att Juan Carlos popularitet dalat har stödet för Felipe ökat, enligt tidningen El Mundo vill 66,4 procent av det spanska folket att Felipe ska bli ny kung. Kungen kommer att redogöra för sina skäl i ett tal till den spanska nationen senare i dag.

Spaniens tronarvinge, kronpris Felipe är 45 år gammal, gift med tv-journalisten Letizia Ortiz. Tillsammans har de två döttrar, Leonor, född 2005 och Sofia, född 2007.

I ett uttalande från det svenska hovet skriver kung Carl Gustaf att Juan Carlos betytt mycket för Spaniens demokratiseringsprocess och en positiv utveckling för landet.

Fakta

Fakta: Juan Carlos I av Spanien

uan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, föddes i Rom den 5 januari 1938. Han tillhör huset Bourbon, en av Europas mest kända kungliga släkter. Juan Carlos är på långt håll släkt med den franske kungen Ludvig XIV.

Familjen levde då i exil i Rom, men Juan Carlos flyttade till Spanien för att studera som tioåring. Han har bland annat en officersutbildning.

Spaniens diktator, Francisco Franco utsåg Juan Carols till sin efterträdare och 1969 utsågs Juan Carols till prins av Spanien. När Franco dog 1975 ledde Juan Carols istället landet på dess staplande steg mot demokrati.

1962 gifte sig Juan Carols med Sophia av Grekland. Paret har tre barn, Elena av Spanien, Kristina Fredrika av Spanien och kronprins Felipe av Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.