Polisen har omringat demonstranterna i staden Al Hoceima, enligt flera källor till SVT. Foto: Privat/Facebook

Spänt läge i Marocko: ”Är som ett krig”

Uppdaterad
Publicerad

En stor manifestation, som kräver frisläppandet av politiska fångar och sociala rättigheter, har förbjudits av marockanska myndigheter. Nu sätter polisen in tårgas och batonger mot demonstranterna.

– Det är som om vi befinner oss i krig, säger aktivisten Abdellah Eid, som är på plats, till SVT Nyheter.

Det är svårt att veta exakt vad som pågår i Al Hoceima. Trots att flera tusentals, unga aktivister befinner sig i den marockanska kuststaden är det förvånansvärt tyst på sociala medier. På många håll är täckningen och internetuppkopplingen nästan obefintlig.

”De har stängt ner både 3G-, och 4G-nätet”, skriver en aktivist på sin Facebooksida, och tillägger att det inte går att sända live eller skicka videor från staden – något som annars har varit vanligt i tidigare protester.

”Ett jävla kaos här”

En av de som SVT Nyheter har lyckats nå är aktivisten Abdellah Eid, som har rest från huvudstaden Rabat för att delta i protesterna.

– Det är ett jävla kaos här, ursäkta uttrycket. Poliserna är många fler än vi, de har omringat Place Mohammed VI och täckt alla torg och bostadskvarter. Det är som om vi befinner oss i krig, säger han.

Han berättar också att flera unga aktivister har blivit tillfångatagna av polis under dagen.

– Polisen förde bort två demonstranter mitt framför mina ögon, trots att de inte hade gjort någonting, säger han.

Journalisten Nizar Bennamate ger samma bild av situationen i staden.

– Det står ungefär en polis per meter på torgen. Demonstranterna är lite osäkra på var de ska börja, säger han.

LÄS MER: Hon leder proteströrelsen i Marocko

Abdellah Eid, nummer fem i den översta raden räknat från höger, med sina vänner i Al Hoceima igårkväll. Foto: Privat

Kräver att aktivister släpps

Marschen i Al Hoceima, en kuststad i hjärtat av den bergiga regionen Rif i norra Marocko, är tänkt som ett slags crescendo på den rörelse som har vuxit i styrka sedan förra året.

Det var här fiskhandlaren Mouhcine Fikri i november krossades till döds av en sopbil. Han hoppade ner i den för att försöka rädda sin fångst, som hade konfiskerats av polisen. Händelsen blev en katalysator för den marginaliserade regionen, som länge har präglats av hög arbetslöshet, kriminalitet och svaga sociala institutioner.

Och sedan dess har rörelsen, som går under namnet Al-Hirak, spridit sig. I Rabat anordnades en stödmarsch för Rif-aktivisterna tidigare i sommar. Uppemot hundratusen människor marscherade då längs huvudstadens gator – en ovanlig syn i det hårt kontrollerade kungadömet.

Nästan 200 aktivister har frihetsberövats, inklusive rörelsens inofficiella ledare, Nasser Zefzafi. Många står anklagade för brott som rör rikets säkerhet, vilket kan ge långa straff i Marocko. Även dagens marsch är olaglig, enligt en kommuniké från lokala myndigheter.

LÄS MER: Protester i Marocko efter fiskhandlares död

Militären har omringat staden

Det är oklart hur många som befinner sig i Al Hoceima under torsdagen. Många hindras att ta sig in, sedan polis och militär omringat staden. Trafikanter från huvudstaden Rabat och Casablanca tvingas passera åtta militära vägspärrar för att nå stadskärnan i Al Hoceima, enligt flera källor.

Bilder visar hur aktivister har klättrat genom de omringade bergskedjorna för att komma runt avspärrningarna.

Trots polisnärvaron vittnar Abdellah Eid om en optimism bland demonstranterna.

– Det är en fantastisk stämning, vart man än går möts man av aktivister som är beslutsamma att genomföra en fredlig manifestation, säger han.

Aktivister syns promenera genom bergen för att ta sig till Al Hoceima. Staden är omringad av militär och polis. Foto: Elmortada Iamrachen/Privat

LÄS MER: Marockoturist? Var försiktig, men inte orolig

På kant med regimen

Rif-regionen, som i huvudsak består av folkgruppen Amazigh, har en lång historia av konflikter med den marockanska regimen. 1921 utropades den egna republiken Rif av den karismatiske guerrillakrigaren Abd-el-Krim, och regionen har gjort flera försök att frigöra sig från Marocko med blodiga repressalier som följd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.