• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Spiken i kistan” för fredsprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Netanyahus seger i det israeliska valet kan innebära spiken i kistan för fredsprocessen och drömmen om en palestinsk stat, anser bedömare. I slutspurten av kampanjen upprepade Netanyahu att det inte kommer att bli aktuellt med en palestinsk stat så länge han regerar. Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat säger i dag i en kommentar att de nu kommer att trappa upp ansträngningarna för att få till stånd en egen statsbildning.

– Likud och Benjamin Netanyahu har tydligt uttalat att det inte ska bli någon palestinsk stat, att man över huvudtaget inte har för avsikt att ens förhandla och att det inte heller finns någon att förhandla med. För palestinierna har det varit en total hopplöshet under de senaste åren, men nu är det ännu mer hopplöst, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan.

På den internationella arenan har Sveriges utrikesminister Margot Wallström varit en av de främsta fanbärarna i kampen för en palestinsk stat, i och med erkännandet av Palestina. En dröm som enligt Björn Brenner nu är längre bort än någonsin tidigare.

Val i Israel

”Spiken i kistan”

– Fredsprocessen har varit död de senaste två åren. Under den tiden har det internationella samfundet pratat om att det finns risk för att det inte finns någon möjlighet för en palestinsk stat längre. Om utvecklingen fortsätter som den gjort innebär det kanske spiken i kistan för den palestinska staten.

Historiskt är det dock högerregeringar som ingått fredsavtal i Israel, påpekar Daniel Schatz, doktorand vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Han tror inte att fredsprocessen är död, men att den kommer att gå långsamt framåt med Netanyahu vid makten.

– Han gick till val på tydligare säkerhetsfokus och en tuffare politik mot palestinierna. Denna linje tror jag att han kommer att implementera efter valet.

Därmed finns det inte mycket hopp för någon nystart på de sovande fredsförhandlingarna med palestinierna, som redan har lovat att trappa upp sina ansträngningar för att få till stånd en egen statsbildning.

– Vi säger klart och tydligt att vi kommer att vända oss till Internationella brottmålsdomstolen i Haag och vi kommer att öka takten, gå vidare och intensifiera (alla diplomatiska ansträngningar), säger den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat till nyhetsbyrån AFP.

Gör det svårt för Sverige

För Sveriges Mellanösternpolitik kan segern få stora konsekvenser, eftersom det med Netanyahu vid makten kan bli svårt för Sverige att återupprätta relationen med Israel, anser Schatz.

– Tanken med erkännandet var att Sverige skulle föra fredsprocessen framåt och spela en större roll i Mellanöstern. Men nu fem månader senare har först Israel och senare Saudiarabien dragit tillbaka sina Stockholmsambassadörer och Margot Wallström var inte välkommen att tala inför Arabförbundet. Sverige har spelat ut sina kort i Mellanöstern, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Israel

Mer i ämnet