Segelbåten i fråga misstänks ha transporterat sprängämnen som använts då gasledningarna i Östersjön exploderade i slutet av september förra året, något som SVT tidigare rapporterat om.
Nu bekräftar tyska utredare i ett brev till FN:s säkerhetsråd att de funnit spår av sprängmedel ombord på segelbåten, rapporterar Reuters, som tagit del av skrivelsen.
”Spår av undervattenssprängämnen hittades i de prover som tagits från båten under utredningen”, lyder brevet angående den tyska utredningen av det misstänkta sabotaget.
Dold identitet
Segelbåten ska ha hyrts på ett sätt som avsett att dölja identiteten på de som faktiskt använt den, enligt de tyska utredarna. Båtens exakta kurs utreds fortfarande av tyska myndigheter.
”I nuläget är det inte möjligt att på ett tillförlitligt sätt fastställa identiteten på gärningsmännen och deras motiv, särskilt när det gäller frågan om händelsen styrdes av en stat eller statlig aktör”, står det i brevet om den tyska utredningen.
Utreds separat
Skrivelsen har lämnats in till FN:s säkerhetsråd i samband med att Ryssland kallat det till ett möte på tisdagen. Ryssland har framfört klagomål om att man inte fått ta del av information runt utredningarna.
Det misstänkta sabotaget av gasledningarna utreds parallellt och separat av svenska, danska och tyska myndigheter.
”Ingen av utredningarna har avslutats och i nuläget är det fortfarande inte möjligt att säga när de kommer att avslutas. Sabotagehandlingarnas karaktär saknar motstycke och utredningarna är komplexa”, står det i skrivelsen, som är daterad i måndags.
SVT har sökt kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder den pågående förundersökningen kring detonationerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2.
Fakta: Gasläckorna i Östersjön
Totalt fyra läckor upptäcktes på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön den 26 respektive den 27 september förra året.
Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.
Både svenska och danska seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.
Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.
Den 18 november bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna utsatts för grovt sabotage.