Sri Lankas parlament ska välja ny president

Uppdaterad
Publicerad

Sri Lankas parlament sammanträdde på lördagen för att välja en ny ledare för landet efter att president Gotabaya Rajapaksa flytt utomlands.

Parlamentets talman lovade en snabb och transparent politisk process som bör slutföras inom en vecka, enligt Al Jazeera.

Avskedsansökan från Sri Lankas president godkändes på fredagen. Under lördagen inledde parlamentet processen med att välja en ny president.

Den nye presidenten ska sitta resterande av den flyende presidenten Rajapaksas mandatperiod, som tar slut 2024.

En ny president vara vald inom en vecka, enligt parlamentets talman Mahinda Yapa Abeywardena.

Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe (höger) svär eden som tillfällig president inför landets chefsjurist Jayantha Jayasuriya (vänster) i huvudstaden Colombo. Foto: Presidentadministrationen/EPA 15 juli 2022

Hävt utegångsförbud

Ledarskiftet kommer efter månader av politisk turbulens och ekonomiska svårigheter i landet, med omfattande demonstrationer och protester som följd. I Sri Lanka råder brist på både mat och bränsle och landet drabbas ofta av långa elavbrott. Inflationen skenar och det finns inte tillräckligt med utländsk valuta för att kunna importera viktiga varor.

Demonstranterna har länge sett den förre presidenten Rajapaksa som ansvarig för krisen i landet, men riktar även krav på att nyinsvurne interim- presidenten Ranil Wickremesinghe ska avgå.

– Han är supporter till Gotabaya och andra ur Rajapaksa-familjen. Han hjälpte dem. Han måste också gå, säger 73-årige demonstranten Veleuynatha Pillai.

Stormade premiärministerns högkvarter

Tidigare i veckan stormade folkmassor den tidigare premiärministerns högkvarter och drabbade samman med säkerhetsstyrkor. Även presidentens palats har stormats.

En demonstrant, berättade då för BBC att ett protestmöte mot Ranil Wickremesinghe väntas under de kommande dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.