Muslimer utgör omkring 9 procent av Sri Lankas 22 miljoner invånare. Foto: TT

Sri Lanka tar kliv mot att förbjuda burkor

Uppdaterad
Publicerad

Sri Lanka vill förbjuda burkor och andra plagg som täcker ansiktet. Man planerar samtidigt att stänga mer än 1 000 skolor för islamiska studier, så kallade madrassas. Regeringen motiverar besluten med att de främjar den nationella säkerheten.

Landets minister för allmän säkerhet, Sarath Weerasekara, uppger för BBC att han undertecknat en kabinettorder om att förbjuda burkor. Nu krävs parlamentets godkännande innan förbudet eventuellt kan bli lag.

Beslutet kommer knappt två år efter att Sri Lanka drabbades av en våg av koordinerade terrorattacker som riktades mot katolska kyrkor och turisthotell. Terrorgruppen Islamiska staten tog på sig dåden som resulterade i att mer än 250 personer miste livet.

”Tecken på extremism”

Redan kort efter attackerna infördes ett tillfälligt förbud mot plagg som täcker ansiktet men nu vill regeringen göra det permanent.

– Burkan har en direkt påverkan på den nationella säkerheten, sa Weerasekara under lördagen och fortsatte:

– Det är ett nytt tecken på religiös extremism. Vi kommer definitivt förbjuda den.

Regeringen planerar också att stänga över 1 000 så kallade madrassas, en slags skola för islamiska studier. Skolorna i fråga anklagas för att inte följa nationella riktlinjer gällande utbildning och inte vara korrekt registrerade hos myndigheterna.

Krav på kremering

Sri Lankas regering har de senaste åren infört flera åtgärder med udden riktad mot landets muslimska minoritet. För ett år sedan infördes exempelvis ett krav på att samtliga personer som dött med covid-19 måste kremeras.

Kremering ligger i linje med buddhistiska traditioner men väckte motstånd hos många muslimer som av tradition begraver sina döda. Kravet på kremering slopades dock tidigare i år efter att ha mötts av stark kritik från bland annat USA och flera internationella människorättsgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.