Han håller i exploderad personsökare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frilansjournalisten Lina Malers på plats i Beirut, Libanon, besvarar frågor om attacken 17 september, då personsökare exploderade. Foto: Shutterstock/TT

Ställ dina frågor efter dådet mot Hizbollah i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Hur kunde personsökarna explodera? Hur hänger tisdagens dåd ihop med kriget i Gaza?

Vad undrar du?

Ställ alla dina frågor till experterna.

På tisdagen dödades minst tolv personer och runt 2 800 personer skadades efter att personsökare exploderat. Explosionerna skedde främst i Libanon men det finns även uppgifter om att personsökare detonerat även i Syrien.

Nu har du chansen att ställa dina frågor som du har i chatten nedan. Svarar på frågorna gör Samir Abu Eid som är SVT:s Mellanösternkorrespondent, SVT:s säkerhetsreporter John Granlund och Marcus Dansarie som är verksam på institutionen för försvarssystem vid Försvarshögskolan.

Chatten startar cirka klockan 16.

Ställ dina frågor om personsökardådet i Libanon

Christel • Hej Jag vill bara be Samir att vara riktigt rädd om sig själv när du rapporterar från Israel och närliggande områden. självklart gäller det även din fotograf ❣️

Tack för omtanken!

Då rundar vi av chatten nu, vi tackar för alla frågor som kommit in. Följ den fortsatta nyhetsutveckling i SVT:s nyhetstjänst.

Jerker • Markus Dansarie, jag tycker du säger emot dig själv: "vem som helst" kan broadcast:a till personsökare, men det är bara Israel som har förmågan. USA? Ryssland? Nån mer potentiell aktör?

I princip vem som helst med rätt kunskaper kan skicka meddelanden till personsökare. Bara ett fåtal kompetenta underrättelsetjänster har förmåga att iscensätta en sådan här operation där hårdvara manipuleras i leverantörsledet.

Jakob • Man brukar i riskbedömningar prata om att undvika en s.k. single point of failure, alltså att t.ex. fel på/manipulering av en enskild utrustning kan få ödesdigra konsekvenser. Använder svensk/västerländsk försvarsmakt samma utrustning/kommunikationsmedel inom något område, som gör att en manipulation av dessa skulle kunna få liknande effekter som det som de förmodat manipulerade personsökarna gav? Är vi alltså lika sårbara inom något område, om än med mer avancerad utrustning än personsökare?

Det grundläggande hotet i det här fallet - manipulation av utrustning i leveransledet - gäller i princip all hård- och mjukvara. Att förse personsökare med sprängmedel är ett extremfall. Att bara manipulera mjukvara i leveransledet för att t.ex. förse den med sårbarheter kan ge stora konsekvenser för de flesta delar av samhället. I verksamheter med höga säkerhetskrav är det något man måste ta hänsyn till.

Lotta • Marcus Dansarie, är det alltså din uppfattning att det är Israel som ligger bakom attacken med personsökarna?

Israel har inte tagit på sig attacken, men jag har svårt att tänka mig någon annan aktör som har både vilja och förmåga att genomföra den.

Frågande • Hur kommer det sig att antalet skadade är så högt? 3000 skadade låter som många i förhållande till antal döda.

Det har väl att göra med mängden sprängmedel man lyckats få in i den här förhållandevis lilla apparaten. Sen kan man också se att en attack av den här typen också utgör psykologisk krigföring. Genom att tillfoga så här mycket skada på ett generande sätt mot Hzibollah ger man sig även på organisationens moral och förtroende.

Linda • Är Hizbollah en terroristorganisation eller inte? Vad anser västvärlden?

USA har terrorstämplat Hizbollah.

EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren, men inte den politiska.

Hizbollah sitter i det libanesiska parlamentet.

Harry • Hur kan teleoperatören skicka ut meddelanden till mottagare om de inte är registrerade i telenätet? Går meddelandet ut i alla telemaster som ett broadcast?

Personsökare använder inte vanliga telenät utan meddelanden skickas mycket riktigt som broadcast. Säkerheten i personsökarkommunikation är så pass låg att i princip kan vem som helst med teknisk kunskap skicka meddelanden till personsökare.

Henrik • Hur många medlemmar har Hizbollah? Hur många av dem är berörda av dessa sprängningar?

Enligt Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah har organisationen 100 000 milismän.

I attackerna igår dödades minst 12 personer och nära 3000 skadades. Vi vet ännu inte exakt hur många av dem som var civila och hur många Hizbollah.

Tussi • Vet man hur, när och var det har varit möjligt att få in sprängmedlet i personsökarna?

Inget är känt om hur det har gått till, men mest troligt är att det har skett någonstans i leveranskedjan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet