Ställ dina frågor om kriget mellan Israel och Hamas

Uppdaterad
Publicerad

Israel och terrororganisationen Hamas befinner sig i ett fullskaligt krig efter den blodiga attacken mot Israel den 7 oktober. Kriget fortsätter orsaka enormt mänskligt lidande och ger samtidigt konsekvenser världen över. 

SVT Nyheter sände ett extra insatt program där SVT:s korrespondenter och andra experter svarar på dina frågor om kriget. 

Medverkade gjorde Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent, Pablo Torres, fotograf och Anders Persson, statsvetare och expert på Israel-Palestinakonflikten.

Våra korrespondenter och experter kommer besvara frågor både under sändningen men också efteråt i chatten här nedan.

Ställ dina frågor om kriget mellan Israel och Hamas

Swagstradamus • Hej Pablo,
Hur resoneras det i medier, t.ex. SVT, kring vad man publicerar? På sociala medier och utländska kanaler ser man förödelsen och traumat från en helt annan vinkel. Kanske svårt att svara om din arbetsgivare men tycker du att det du ser och fångar på bild reflekterar vad som syns hos oss i Sverige?

Vi har alltid ett kritiskt öga till vad som publiceras. Det är alltid bäst att själv vara på plats så man kan se vad som pågår. Utländska medier visar oftare råare bilder än vad vi är vana vid här i Sverige.

Tack för era frågor! 

Nu börjar vi runda av den här frågestunden. Vi tackar er för ert engagemang och era intressanta frågor! Tyvärr finns inte tillräckligt med tid för att besvara alla.

billie • till fotopablo - hur säkert är det att jobba i israel just nu

Vi har löpande kontakt med våra chefer och säkerhetsavdelningen på SVT när vi planerar att filma för dagen. Vi pratar alltid med folk på plats och bedömer hur situationen är. Vid farligare områden har vi alltid kroppsskydd, hjälm och sjukvårdsutrustning.

Magnus Olson • Varför hjälper inte grannländerna Gazas invånare?

De arabiska grannarna har krävt vapenvila och skickat hjälp och förnödenheter. Men någon möjlighet att hjälpa till inne i Gaza har de inte.

Zoni • Tror ni att Hamas och gisslan är fortfarande kvar i GAZA? Om Israel ska fortsätta bomba GAZA i den utsträckning som det görs nu finns det inte risken att gisslan situation blir allt mer farlig?

Gisslan är med största sannolikhet kvar i Gaza, i bunkrar och tunnlar under jord. Bland anhöriga till gisslan i Israel finns en stor oro och rädsla att gisslan riskerar att dödas i de omfattande israeliska flyganfallen och pågående striderna.

Tommy • Hej Samir å Pablo, tror ni i framtiden att Gaza kan bli fritt från hamas å ledas av FN en tid framöver?

Att slå ut Hamas ideologi anses vara svårt. Hur framtiden ser ut efter Israels markoffensiv är ännu oklart.

Johan • Det finns ett antal konspiratoriska teorier om varför Israels armé inte hade koll på attacken, hur pratas det om just att de inte hade koll i Israel?

Pratas just nu i Israel om misstag på olika nivåer. Först och främst ett konceptuellt misstag - att man inte kunde föreställa sig detta och därför inte planerade för det.

Conny Omberg • Samir: Redan på 30-talet skapades denna konflikt som aldrig går att lösa, efter det som nu händer på Västbanken ser det ut som att Israel vill fördriva alla Palestinier från sina områden. Kan det vara lösningen på konflikten? Blir det inte bara mer olösligt??
Conny

Att fördriva palestinier från sina hem och marker kommer inte att lösa konflikten.

Och när det gäller Gaza: Militärt kommer det inte gå att lösa konflikten. För fred krävs en politisk och diplomatisk lösning.

Israel • Har Hamas brutit mot internationell lag? Är Hamas terrorister?

Ja på båda frågorna. Se EU:s lista över designerade terroristgrupper.

Sara • Varför gör inte UN mer nu när 70+ av deras egen personal utplånats av Israel?

FN:s säkerhetsråd är splittrade, därför blir det ingen vapenvila.

Bl.a. USA stödjer Israels krig i Gaza och Israels rätt att försvara sig och bekämpa Hamas.

Men USA är också oroliga över det stora antalet palestinska dödsoffer i Gaza. USA menar att Israel måste respektera krigets lagar och skydda civila. Om kriget fortsätter som nu kanske USA kan komma att ändra sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.