John Granlund och Mats Knutson chattade om vad Trumps och Putins samtal om Ukraina innebär för Sverige och Europa. Foto: SVT

Ställ dina frågor om säkerhetsutvecklingen i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Kommer Sverige att behöva satsa mer på försvaret? Är detta slutet för NATO i sin nuvarande form? Läs SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson T:s säkerhetsreporter John Granlsvarade und svar på e om den nya säkerhetspolitiska situationen. chatten.

Chatta om säkerhetsläget i Europa

Linus • Är det rimligt att anta USA återigen kommer samarbeta närmare med Europa om det blir ett maktskifte till Demokraterna nästa val?

Hej Linus, det kommer i alla fall att bli bättre relationer mellan USA och Europa än idag. Dessutom finns en annan syn på allianser och internationellt samarbete. USA:s grundläggande strategiska överväganden lär dock inte påverkas så mycket. I USA ses Kina på sikt som ett större hot mot nationell säkerhet än Ryssland.

Urban • Hur troligt är det att Ryssland ger sig in i ett Natoland, egentligen? Även på sikt? Med artikel 5 innebär det in stor uppgift att stå emot NATO i så fall?

Hej Urban, svårt att svara på. Ryssland klarar i dagsläget inte av en konflikt med Nato. Men med en för Ryssland fördelaktig fred i Ukraina frigörs stora resurser i ett land som redan utgör en krigsekonomi. Ett angrepp på Nato är inte realistiskt idag men om USA drar sig tillbaka alltmer från Europa är det svårt att dra säkra slutsatser längre fram. I de baltiska länderna finns en stor oro för vad Ryssland kan företa sig på sikt. Den amerikanska avskräckningen bygger på trovärdighet. Är USA berett att gå i krig mot Ryssland för att försvara en del av Lettland till exempel?

Sören • Hur stor är risken att Ryssland anfaller Sverige

Försvarsmaktens senaste bedömning gäller alltjämt. Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är låg. Däremot varnar försvaret för en ökad risk för hybridangrepp mot svenska intressen.

Undrande • Sveriges försvar, både civilt och militärt har ju länge försummats av våra politiker, av vissa till och med setts som ett särintresse av vissa. Det kommer att kosta mycket att reparera den skadan. Var ska dessa pengar tas ifrån?

Det kommer att kräva svåra prioriteringar, om det blir så att försvarsanslagen ska upp från nuvarande 2,6 procent till 3,5 procent. Det kommer högst säkert bli en tuff politisk diskussion där olika områden ställs mot varandra. En annan fråga som kommer väckas är den om statens överskottsmål och där är ju frågan om staten ska låna pengar till försvarsutbyggnaden eller om vi fortsatt ska spara i ladorna.

Simon • Nu när USA verkar överge sina europeiska allianser, hur tror ni det kan se ut med europas relation till Kina? Verkar rätt troligt att Kineserna kommer utnyttja det här på något vis när deras främsta fiende alltmer isolerar sig själv.

Hej Simon, såvitt jag förstått är det bland annat med denna argumentation europeiska politiker försöker övertala sina amerikanska motsvarigheter om fortsatt engagemang i Europa, dvs om USA drar sig tillbaka öppnar det på sikt för kinesiskt inflytande.

Om en liten stund stänger vi chatten för den här gången, men Mats Knutson och John Granlund svarar på några frågor till.

Iva • Hur ser Sverige idag på behovet av investera stora summor i försvaret (i linje med de diskussioner som förts i NATO, 3.5% av BNP)? Har den akuta viljan till upprustning förändrats eller ser man samma strategiska nödvändighet som vid Ryssland/Ukraina krigets början? Finns det andra reella hot förutom Ryssland?

Jag tror att svenska politiker idag ser större behov av investeringar i försvaret än vid krigsutbrottet 2022. Då fanns en uppfattning att USA var djupt involverad i europeisk säkerhet och att ett Natomedlemskap var en garanti mot rysk aggression. Nu finns en bred samsyn att europeiska länder måste ta ett större ansvar för sin egen säkerhet, att man inte längre kan förlita sig på USA. Det innebär ökade kostnader för Europas länder, också för Sverige. Och det inser även svenska politiker.

Patrik • Vilken roll har eller borde FN ha kring kriget i Ukraina

FN har varit i stort sett tandlöst när det gäller Rysslands anfallskrig mot Ukraina och det beror på att Ryssland har veto-rätt i FN. I praktiken stoppar Ryssland alla förslag i FN som inte är i linje med deras politik.

Hasse • Kan det bli aktuellt med fredsbevarande trupp i Ukraina under NATO flagg men med bara europeiska soldater dvs utan USA?

Det finns en rad tänkbara alternativ här. Om man tittar tillbaka på fredsbevarande insatser så finns det exempel på att man till exempel använt sig av Natos ledningsstrukturer men att själva insatsen inte är under Nato-flagg, till exempel Unified Protector i Libyen. Det finns många tänkbara alternativ som det antagligen grunnas på i olika huvudstäder just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.