Donald Trump under valmötet i Pennsylvania där han under natten mot söndag blev utsatt för ett mordförsök.  Magnus Cederblad, säkerhetskonsult och livvakt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetskonsulten Magnus Cederblad om de största säkerhetsmissarna innan och under attentatet. Foto: AFP/SVT

Stark kritik mot Secret Service efter mordförsöket på Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

”Ett fundamentalt säkerhetsmisslyckande” säger den före detta insatspolisen Steve Nottingham om presidentbeskyddarna Secret Services insats i samband med dådet mot Donald Trump.

Nu växer kritiken mot säkerhetsarbetet.

– De borde ha tagit ner honom direkt, säger säkerhetskonsulten Magnus Cederblad.

En person dog, två skadades allvarligt och den forne presidenten, tillika presidentkandidaten, Donald Trump blev skjuten i örat efter att en 20-årig man öppnat eld vid ett kampanjmöte i Pennsylvania.

Polis noterade mannen innan evenemanget och tyckte att han betedde sig misstänkt runt metalldetektorerna. På radion sa de att man skulle hålla koll på mannen, och informationen fördes även vidare till Secret Service, skriver CNN.

Skottlossning mot Donald Trump

Trumps Secret Service-agenter var snabbt framme vid expresidenten och efter ungefär en halv minut kunde han ledas av scenen. Men det tog inte lång tid innan polisorganisationen, som har i uppgift att garantera presidenters säkerhet, utsattes för skarp kritik.

BBC:s säkerhetskorrespondent Frank Gardner skriver i en analys att Secret Service ”hade ett jobb”:

”Att skydda Amerikas presidenter, både tidigare och nuvarande, och det misslyckades de fullkomligt med.”

”Det är för mig otroligt”

Även bland tidigare verksamma inom polisen och säkerhetsväsendet i USA finns frågetecken kring hur en skytt kunde komma så pass nära på ett annars välbevakat evenemang. Skytten tros ha legat på ett tak drygt 100 meter från scenen och därifrån avfyrat sina skott.

I en intervju med NBC kallar en före detta polis inom insatsstyrkan, Steve Nottingham, händelsen för ett ”fundamentalt säkerhetsmisslyckande”. Han har tidigare arbetat med detaljer kring säkerheten för just presidenter.

– De (Secret Service) borde ha täckt de här platserna tidigare, säger han och refererar till taket.

Han får medhåll från en annan tidigare kollega i säkerhetsbranschen, Jim Cavanaugh, som tidigare jobbat som specialagent. Han säger att han är förvånad över att en skytt kunde ta plats på en upphöjd position så pass nära rallyt.

– Det är för mig otroligt att någon kunnat befinna sig på en upphöjd plats som Secret Service inte visste om, säger han.

Ska frågas ut

Än så länge har Secret Service inte kommenterat kritiken. Secret Services chef, Kimberly Cheatle, ska den 22 juli frågas ut av översynskommittén i USA:s representanthus.

”Amerikanerna kräver svar,” säger panelen i ett uttalande.

På söndagen meddelade president Joe Biden att han har tillsatt en utredning kring säkerhetsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet