En afrikansk migrant vilar på ett räddningsfartyg efter att ha räddats ur havet norr om Libyens kust. Foto: TT

Starka protester mot libysk slavhandel

Uppdaterad
Publicerad

Rapporter om slavhandel har väckt avsky världen över sedan chockerade bilder visar försäljningen av unga män i Libyen. I Paris och i afrikanska huvudstäder har människor samlats utanför de libyska ambassaderna för att protestera.

– Slaveri har ingen plats i vår värld och dessa handlingar tillhör de mest avskyvärda kränkningar mot mänskliga rättigheter och kan utgöra brott mot mänskligheten, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

I ett grynigt videoklipp som CNN tagit del av ses en ung pojke säljas till högstbjudande för gårdsarbete. När CNN reser till Libyen för att fastställa äktheten i klippet bevittnar reportrar med dolda kameror hur ett dussintals personer säljs i en lokal i utkanten av Tripoli.

Brott mot mänskligheten

Fungerande myndigheter i landet ska skyndsamt utreda händelserna, uppmanar Guterres och meddelar samtidigt att han bett alla relevanta aktörer inom FN att aktivt driva frågan. Afrikanska unionen (AU) kräver att Libyen agerar och den internationellt erkända regeringen i landet har meddelat att en utredning har inletts. Om anklagelserna visar sig stämma ska alla inblandade personer ställas inför rätta, lovar Libyens vice premiärminister Ahmed Metig.

– Människor är med all rätt upprörda, men förvänta er inte att något på riktigt kommer att hända, konstaterar samtidigt Hanan Salah, utredare vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Kaosartad utveckling

Libyen kastades in i kaos efter revolten 2011, då den mångårige diktatorn Muammar Gaddafi avsattes och dödades. Landet styrs av två rivaliserande regeringar, varav den som är baserad i Tripoli är internationellt erkänd.

Afrikanska migranter från länder som Guinea, Senegal, Mali, Nigeria och Gambia gör den farliga resan genom Saharaöknen till Libyen med hoppet om att kunna korsa Medelhavet och ta sig till Italien och Europa. Enligt den internationella migrationsorganisationen IOM har hundratals unga män från länder söder om Sahara fastnat i slavhandeln i Libyen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.