Demonstranter brännde bildäck i Gaza City i protest mot president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Foto: Adel Hana/AP

Starka reaktioner i arabvärlden om Jerusalemstatus

Uppdaterad
Publicerad

USA:s allierade Saudiarabien kallar beslutet ”oansvarigt” och beklagar det djupt. Oro för global konflikt präglar reaktionerna i arabvärlden efter signalerna från Vita huset om ett erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Starka reaktioner har kommit från många håll i världen inför president Trumps väntade besked att USA ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Arabförbundet och Turkiet har kallat till krismöten för att diskutera frågan.

Även FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett krismöte om Jerusalem på fredag, efter begäran av bland annat Sverige.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Många har varnat för att Trump stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen. USA har bett Israel vara återhållsamt i reaktionerna av rädsla för ett bakslag och potentiella hot mot amerikanska medborgare, enligt dokument från utrikesdepartementet som Reuters tagit del av.

Beslutet ”öppnar helvetets portar”

Palestiniernas president Mahmud Abbas underkänner USA som fredsmäklare och Palestinska företrädare betecknar fredsprocessen som ”avslutad”. Hamasrörelsen i Gaza säger att beslutet ”öppnar helvetets portar”.

Palestinska demonstranter i Betlehem bränner en amerikansk flagga i protest. 6 december 2017. Foto: Musa al Shaer/AFP

– Det amerikanska erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad är en fientlig handling mot det palestinska folket och ett brott mot internationell lag. Det olagliga beslutet som belönar Israels kolonisering riskerar att leda till religiösa spänningar. Det är särskilt farligt och strider mot den palestinska politiska positionen att detta handlar om nationella rättigheter och inte religion, säger Hala Husni Fariz, Palestinas Sverigeambassadör till SVT Nyheter.

Palestinas Sverigeambassadör Hala Husni Fariz. Foto: Privat

Storstrejk är utlyst i de palestinska områdena.

”Allvarligt misstag”

Protester bröt ut i Jordaniens huvudstad Amman och hundratals personer demonstrerade utanför USA:s konsulat i Istanbul, Turkiet.

Turkiets utrikesminister Cavusoglu hävdar att ”hela världen är emot” detta  ”allvarliga misstag” med en kursändring från USA:s sida, enligt nyhetsbyrån AP.

”Ett farligt steg” kallar Irans utrikesdepartement det väntade beskedet från Washington. Iran hävdar att det kommer att leda till global konflikt och att detta är kulmen på brotten mot Palestina och dess folk.

Saudiarabien: Oansvarigt av Trump

USA:s allierade Saudiarabien kallar president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad som ”oansvarigt” och beklagar det djupt, enligt statliga medier. Beslutet att erkänna Jerusalem som huvudstad går emot ”det palestinska folkets historiska och permanenta rättigheter”, enligt Saudiarabien.

”Kungariket har redan varnat för de allvarliga konsekvenser som en sådan oriktig och oansvarig åtgärd kan leda till”, heter det från det saudiska kungahuset.

Landets kungahus säger också att det är ett brott mot USA:s tradition att vara neutralt i Jerusalemfrågan, och att det förhindrar fredsprocessen.

– Det ser ut som ljumma protester och mest läpparnas bekännelse från den saudiske kungen. Saudiarabiens huvudintresse är att snärja sin ärkefiende Iran hellre än att engagera sig i Palestinafrågan, säger Bitte Hammargren, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet till SVT Nyheter.

Förhandlad fred

Bitte Hammargren är Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet. Foto: TT

– Saudiarabien har som mål att framstå som islamisk ledarnation och därmed ett intresse att betona att islams heligaste platser finns i Mecka och Medina. De spelar därför ned Jerusalems betydelse för islam. Men de skulle skjuta sig i foten om de inte står upp för principen att man inte kan erövra land med våld, det vill säga Israels annektering av östra Jerusalem efter sexdagarskriget. Världssamfundet har genom åren betonat att Jerusalemfrågan måste lösas genom en förhandlad fred, säger Bitte Hammargren.

”Gör rösterna hörda”

Malaysias premiärminister Najib Razak uppmanar muslimer att starkt motsätta sig erkännandet.

– Jag uppmanar alla muslimer över hela världen att höja rösterna, och göra det klart att vi starkt motsätter oss alla erkännanden av Jerusalem som Israels huvudstad för all tid, säger han i ett tal på ett partimöte i Kuala Lumpur, enligt Reuters.

Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 — som ledde till skapandet av Israel — var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. ”Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad”, står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om ”nationell säkerhet” kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags.

Att flytta ambassaden från Tel Aviv var ett löfte från Trump under presidentvalskampanjen förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet