Beslutet från president Donald Trumps regering i USA sätter punkt för månader av ovisshet och ordkrig mellan Bryssel och Washington om tullarna. Men ordkriget fortsätter:
– Detta beslut är inte i enlighet med internationell handelslag, så det är olagligt, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.
Han varnar för att beslutet är ett misstag på många sätt och att det skapar ekonomisk nationalism.
– Det är precis det som hände på 30-talet.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallar tullbeslutet ”fullständigt oacceptabelt”.
Kanada svarar med samma mynt
Vid en presskonferens kallade Kanadas premiärminister Justin Trudeau USA:s tullar för ”helt oacceptabla” och han spinner särskilt vidare på USA:s argumentation om nationell säkerhet för att rättfärdiga sin åtgärd.
– Dessa tullar är en skymf mot det långvariga säkerhetssamarbetet mellan Kanada och USA, och i synnerhet en skymf mot de tusentals kanadensare som har slagits och dött sida vid sida med sina amerikanska vapenbröder.
Kanada klargör att svaret blir egna tullar på bland annat amerikansk whiskey, apelsinjuice och olika slags stål- och aluminiumprodukter. En del av tullarna sätts till 25 och andra till 10 procent och totalt handlar det om ett värde på ungefär 16,6 miljarder kanadensiska dollar (drygt 113 miljarder svenska kronor).
Lagarde varnar
Mexikos utrikesminister Luis Videgaray säger att landet ska fortsätta förhandla om Nafta trots Washingtons ”orättvisa och ensidiga” tullar.
Christine Lagarde varnar, vid ett pågående möte med G7-gruppen i Quebec i just Kanada, för följder om världshandeln blir ”massivt störd”.
– De som kommer att bli lidande är de fattigaste, de minst privilegierade människorna, de som faktiskt är beroende av importerade varor för sitt levebröd.