En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person i en intervju, klädd i en mörk jacka och blus. Den högra sektionen visar en scen där flera personer står på en stridsvagn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsvetaren om fredsförhandlingarna: ”Finns ingen politisk vilja just nu”. Foto: SVT/Reuters

Statsvetaren: Saknas förutsättningar för nedtrappning

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om vapenvila i Mellanöstern har stagnerat och blivit än mer komplicerade, så här ett år efter starten på kriget i Gaza.

Det konstaterar Karin Aggestam, professor i statsvetenskap och föreståndare för centrum för Mellanösternstudier.

– Den våldsamma upptrappning som vi sett de sista veckorna har gjort att förhandlingarna kommit i bakgrunden.

Fortfarande är nästan 100 israeler gisslan i Gaza efter att terrororganisationen kidnappade och dödade människor under en musikfestival i Israel 7 oktober 2023.

Hamas ombud i förhandlingarna är medlarländerna Qatar och Egypten, men samtalen har stannat av sedan mitten av augusti.

Krig mellan Israel och Hamas

– Just nu finns det ingen kommunikation med Hamas ledare Yahya Sinwar och samtidigt är Israel helt upptaget med den militär konfrontation som man upplever på många fronter, säger Aggestam.

Den regionala spridningen och upptrappningen av konflikten i Mellanöstern har också gjort att förhandlingsläget blir än mer komplext, enligt Aggestam.

Och risken är stor för fortsatt eskalering.

– Vi kan även komma att se andra länder. Det kan vara Syrien, det kan vara Irak.

Inga förutsättningar för att stoppa upptrappning

Karin Aggestams bedömning är att det saknas förutsättningar för en nedtrappning eftersom det också saknas en politisk vilja bland parterna att komma överens.

– Hamas har önskat den här konfrontationen och regionalt storkrig. Samtidigt är Israel helt upptaget med att återupprätta sin militära avskräckningsförmåga och förtroendet bland israeliska medborgare.

Ett samordnat internationellt tryck hade kunnat sätta press på en nedtrappning av konflikten men världssamfundet är allt för polariserat, enligt Aggestam.

– FN och säkerhetsrådet är mer eller mindre handlingsförlamat, EU är splittrat och USA är mitt i en valrörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet