Här lämnar Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho Villa Bonnier i Stockholm. Foto: Marja Grill/SVT

Margot Wallström om Nordkorea-mötet: ”Vi är inte naiva”

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho är på plats i Stockholm.

På fredagsmorgonen träffade han statsminister Stefan Löfven (S) och sedan följde möten med utrikesminister Margot Wallström.

– Vi har haft ett konstruktivt möte, sa hon till SVT:s reporter på plats.

Ri Yong-Ho landade på Arlanda i går kväll och gjorde ett besök på utrikesdepartementet redan under kvällen. Därefter blev det också känt att han förlänger sitt besök till på söndag, enligt uppgifter till SVT.

På morgonen träffade han statsminister Stefan Löfven.

Nordkorea-krisen

– De träffades i morse på Rosenbad, säger Löfvens pressekreterare Erik Nises till SVT Nyheter. Han kan inte ge några detaljer om vad som sades på mötet.

Under dagen skedde överläggningar mellan utrikesminister Margot Wallström (S) och Ri Yong-Ho i Villa Bonnier i Stockholm. Efter mötet kommenterade Wallström kort.

– Vi har haft ett konstruktivt möte, sa hon till SVT:s reporter på plats.

”Vi är inte naiva”

Sverige kommer fortsätta att agera skyddsmakt i Nordkorea, och fungera som en mellanhand mellan landet och USA.

– Det är klart att hela världen följer situationen på den koreanska halvön. Den är viktig, säkerhetsmässigt är det här av intresse för oss alla. Just nu behövs det dialog och vi är glada över att ha det här mötet. Men vi är inte naiva och tror att vi kan lösa all världens problem, sa Wallström och fortsatte:

– Jag anser att det är upp till parterna att avgöra hur den här processen ska gå vidare. Men kan vi använda vår roll och våra kontakter för att hjälpa till ska vi göra det.

Det gavs inget utrymme för medier att ställa frågor.

”Känslig process”

Enligt ett pressmeddelande kommer överläggningarna att fokusera på Sveriges konsulära skyddsmaktsuppdrag för USA, Kanada och Australien. Samtalen kommer också att beröra säkerhetsläget på den koreanska halvön.

– Det är en känslig process, så vi lär inte kunna gå in i detalj på exakt vad som sägs på mötet efteråt heller, säger Erik Wirkensjö.

Har världens blickar på sig

I internationella medier omskrivs besöket i skenet av det stundande mötet mellan Sydkorea och Nordkorea, men kanske framförallt det unika mötet mellan Nordkorea och USA.

Flera västerländska medier, men även sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, har spekulerat om överläggningarna i Sverige handlar om ett eventuellt möte mellan Kim Jong-Un och Donald Trump, ett möte som Nordkorea ännu inte kommenterat officiellt.

Vita huset har kommenterat att man känner till mötet i Sverige men man vet inte om det kommer att handla om toppmötet, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet