Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om Turkiet säger ja, vad händer då? Krigslektorn Magnus Christansson förklarar.

Här är stegen som kvarstår för fullvärdigt Natomedlemskap för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Turkiet gett sitt ja för ett svenskt Natomedlemskap. Bara Ungern kvarstår, och de väntas också säga ja i veckan. Men vi har ett par steg kvar innan Sverige officiellt går med i Nato.

I dagsläget har Sverige invitee-status, vilket innebär att vi får vara med på möten men har ingen rösträtt eller möjlighet att påverka Natobeslut. Magnus Christansson, lektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, reder ut vilka steg som kvarstår innan Sverige är fullvärdig Natomedlem.

Ratificering i parlamenten

Nu har ett ja kommit från Turkiet, och det väntas från Ungern vilken dag som helst. Men det formella beslutet måste tas av parlamenten i respektive land. Nu är det sommaruppehåll för parlamenten vilket kan göra det lite svårare. Men det skulle gå att sammankalla parlamenten i alla fall för att fatta beslut.

– I Turkiet kan jag tänka mig att man gör så. Ungrarna har också sagt att de inte vill vara sist i det här så jag kan tänka mig att de också har någon form av beredskap, säger Magnus Christiansson.

Ceremoni

Den svenska flaggan ska hissas vid Natos högkvarter i Bryssel under högtidliga former och Sverige ska få en plats vid Natos bord. Då brukar Natohymnen framföras och nationalsången för det land som inträder. När Finlands ceremoni hölls i april i år överlämnade utrikesministern anslutningsdokumentet till USA:s utrikesminister Antony Blinken.

I klippet nedan ser du hur Natoceremoni såg ut när Finland gick med i april i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: John Thys, AFP/TT

Formalia

Det sista formella steget är att dokumenten ska deponeras i Washington. Det brukar ske antingen via landets ambassad i USA eller att någon regeringsrepresentant reser dit.

När Sveriges anslutningsdokument överlämnas till USA:s utrikesdepartement är vi fullvärdiga medlemmar i Nato och Natos skrivningar blir internationellt bindande för Sverige.

– Det kanske viktigaste är att Sverige får rösträtt och kan delta fullt ut och vara med och påverka Nato, säger Magnus Christansson.

En kort startsträcka, det svenska totalförsvaret och vår försvarsindustri – hör vad experterna tror att vi skulle bidra med.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kort startsträcka, det svenska totalförsvaret och vår försvarsindustri – hör vad experterna tror att vi skulle bidra med. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet