Stoltenberg: Vi står med Ukrainas folk

Uppdaterad
Publicerad

Nato-ländernas ledare möttes i dag i ett extrainsatt möte i Bryssel där invasionen i Ukraina stod på agendan.

– Ukrainas människor kämpar för sin frihet och sin framtid – vi står med dem, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter mötet.

– Vi är fast beslutna att göra allt vi kan för att hjälpa Ukraina och jag välkomnar konkreta förslag om assistans som de allierade gör idag, fortsätter han.

I ett gemensamt uttalande efter mötet meddelar Natoledarna att de ser Rysslands attack mot Ukraina som ett hot mot den globala säkerheten och att de starkt fördömer attackerna mot civila.

Nato har för avsikt att fortsätta att skydda varje millimeter av de allierades territorier, enligt uttalandet.

Stoltenberg kallade mötet för extraordinärt och menade att världen står inför en ny verklighet när det kommer till säkerhet. Natos svar på detta är höjd beredskap  inom alliansen.

– På land kommer vi att ha mycket fler marktrupper i den östra delen av alliansen, med högre beredskap, och mer utrustning. I luften kommer vi stärka vårt integrerade luft- och missilförsvar, säger Stoltenberg.

Även beredskapen för försvaret till havs kommer att höjas. 

– Vi kommer att ha fler ubåtar och ett större antal stridsskepp, säger Jens Stoltenberg.  

Zelenskyj tackade

President Zelenskyj tackade medlemsländerna via videolänk på mötet för det stora stöd de visar och samtidigt underströk han vikten av att mer militär assistans behövs.

– Nato kom överens om ytterligare stöd till Ukraina, vi kommer att fortsätta sätta press på Ryssland ekonomiskt och ytterligare förstärka de allierades försvar, säger Jens Stoltenberg.

– Det inkluderar även cybersäkerhet och utrustning för att hjälpa landet att skydda sig mot biologiska, kemiska, och nukleära hot, fortsätter han.

Fyra nya stridsgrupper

Natoländerna godkände bland annat på mötet fyra nya stridsgrupper, i länderna Rumänien, Ungern, Slovakien och Bulgarien, under Natoflagg för att komplettera de fyra som redan finns.

Samtidigt har länderna ett ansvar att se till att konflikten inte eskalerar ännu mer, menar Stoltenberg. De allierade kom överens om att de även måste hjälpa andra länder som ligger i riskzonen för ryska hot.

– Dessa länder inkluderar Georgien och Bosnien-Hercegovina, säger Stoltenberg.

– Nato måste arbeta tillsammans med EU för att hjälpa länderna att upprätthålla sin självständighet och stärka deras försvar, säger Stoltenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.