Tahirtorget i Kairo.

Stina Blomgren: ”Stor nervositet inför revolutionsdagen i Egypten”

Uppdaterad
Publicerad

Inför femårsdagen av Egyptens revolution är säkerhetspådraget större än på mycket länge. 5.000 lägenheter i centrala Kairo ska ha genomsökts av säkerhetsstyrkor.

I dag, måndag, är det fem år sedan Egyptens 25-januarirevolution, och myndigheternas nervositet är påtaglig. Demonstrationer är förbjudna, och militär har posterats ut på Tahrirtorget i Kairo som var protesternas centrum under revolten.

Också i andra städer i Egypten är säkerheten förhöjd.

Egyptiska revolutionen 2011

Genomsökta

En ung kvinna som SVT talar med berättar hur hon och ett stort antal oppositionella fått sina lägenheter stormade av säkerhetsstyrkor. Enligt egyptiska medier har 5.000 lägenheter i centrala Kairo genomsökts de senaste veckorna.

– Vi hörde av vänner som var med under revolutionen att de fått sina hem, datorer och telefoner genomsökta. Polisen förhörde dem om vad de skulle göra den 25 januari, säger kvinnan som vill vara anonym.

– När vi hörde att lägenheterna i vårt kvarter genomsöktes packade vi våra väskor och ställde dem vid dörren. Sent i onsdags kväll hörde vi att polisen var på väg. Då lämnade vi lägenheten, berättar hon.

Åter rädsla för polisen

En stor del av den folkliga ilskan under revolutionen som avsatte diktatorn Hosni Mubarak 2011 riktades mot polisbrutalitet i den dåvarande polisstaten. I dag råder det inga tvivel om att rädslan är tillbaka.

Med tusentals oppositionella i fängelse är det dock tveksamt om några massiva demonstrationer kommer att äga rum på årsdagen.

Ändå avslöjar myndigheternas nervositet en osäkerhet angående president Abdel Fattah el-Sisis populäritet. Sisi var chef för militärens underrättelsetjänst under Mubaraktiden och ledde som arméchef avsättandet av den folkvalde presidenten Mohamed Mursi från det Muslimska Brödraskapet sommaren 2013.

Trots att Sisi numera är vald och har stöd av många egyptier så har hans popularitet mattats av. Borta är Sisi-febern då ledarens porträtt såldes i gatustånd på många håll i Kairo – tryckt på T-shirts, affischer och till och med damunderkläder. Många egyptier oroas i dag över den svaga ekonomin med stagnerade löner och stigande matpriser. Säkerheten är också en fråga som bekymrar, efter att terrorgruppen den Islamiska Staten etablerat sig på Egyptens norra Sinai-halvö.

Hundratals oppositionella har enligt människorättsorganisationer försvunnit spårlöst det senaste halvåret. Nyligen uppdagades att ett hundratal av de försvunna återfunnits i egyptiska fängelser, men hundratals är fortfarande spårlöst borta.

Predikar mot demonstrationer

Egyptens 53.000 imamer har under de senaste veckorna fått order om att predika mot demonstrationer med motiveringen att de är syndfulla, och ett stort brott i Guds ögon.

Flera administratörer av facebooksidor som anses uppmana till demonstrationer har gripits, under den senaste tiden. Den kände människorättsadvokaten Gamal Eid sade nyligen i en intervju att den tid Egypten går igenom nu är ”den mest förtryckande i Egyptens moderna historia”.

– Målet är att skrämma oss, och det fungerar. Jag känner ingen som tänker gå ut och demonstrera, hur mycket jag än önskar att folk skulle våga det, säger den unga kvinnan vars lägenhet genomsökts av polisen.

– Jag vet inte när jag vågar återvända till mitt hem. Jag hoppas att allt lugnar sig efter årsdagen, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptiska revolutionen 2011

Mer i ämnet