Under tisdagsmorgonen tog sig fyra gärningsmän in i en synagoga i området Har Nof i västra Jerusalem och dödade fyra personer, och i går kväll meddelades att en femte person avlidit av sina skador.
Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu fördömde under gårdagen dådet i ett uttalande och beskyllde organisationen Hamas och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas för att uppmuntra palestinierna att använda våld.
”Oro i luften”
Enligt Samir Abu Eid, på plats i Jerusalem, är stämningen i staden dagen efter det blodiga attentatet än så länge lugn, men en stor oro ligger i luften.
– Det är ganska lugnt, men mycket spänt. De jag pratar med säger att det inte har varit ett så här spänt läge på många, många år, säger Samir Abu Eid på plats utanför synanogogan som attacerkades i går.
Inne i synagogan pågår ett möte mellan religiösa ledare som beklagar sorgen.
Enligt SVT:s korrespondent stiger nu oron bland invånarna i Jerusalem över att gårdagens attack kommer att följas av andra och att man återigen har hamnat i en våldsspiral.
– Det många är oroliga över är att det ska utvecklas till en religiös konflikt. Det har varit väldigt oroligt och spänt sen i somras med attentat fram och tillbaks, en våldsspiral kan man säga. Nu är man orolig över olika hämndattacker som sen följer på nya attacker.
Konflikt om rätten att be
Den senaste tidens ökade våld i Jerusalem har fokus på Tempelberget som ligger i utkanten av staden. På mindre än en kvadratkilometer finns några av de heligaste platserna inom islam, judendomen och kristendomen; klippmoskén, al-Aqsamoskén, av kung Salomos finns bara den västra muren kvar, den som i den kristna tron kallas för Klagomuren.
– Enligt traditionen får judarna bara be vid Klagomuren, men de judiska aktivisterna vill ha tillträde till hela Haram al-Shariff [Tempelberget på arabiska, reds.anm.] och kunna be där. Det är det konflikten nu handlar om, säger Samir Abu Eid.
Israel kontrollerar hela Jerusalem sedan sexdagarskriget 1967 och betraktar staden som sin huvudstad. Palestinierna vill ha den östra delen av Jerusalem, den gamla delen inklusive Tempelberget, som sin huvudstad.
Husrivning som bestraffning
På onsdagsmorgonen sprängde Israel ett hus i östra Jerusalem där en palestinier som körde ihjäl två personer förra månaden bodde. Israles premiärminister Benjamin Netanyahu sa i går att även de hus där gärningsmännens till gårdagens attentat ska sprängas.
– Jag har beordrat rivning av hemmen tillhörande de palestinier som utförde denna massaker och att skynda på rivningen av hus tillhörande dem som utförde tidigare attacker, sade Benjamin Netanyahu i tisdags.
– Men inget vet när rivningarna sker. Oftast sker det på natten, säger Samir Abu Eid.
Israel har öppet använt sig av husrivningar som bestraffning av misstänkta militanta palestinier i årtionden, men sade 2005 att detta skulle upphöra eftersom det är kontraproduktivt. Metoden återupptogs dock tidigare i år. Husrivningarna har kritiserats hårt av omvärlden för att vara en form av kollektiv bestraffning.
”Svårt att gå vidare”
Enligt Samir Abu Eid är det i dagsläget svårt att se hur någon form av fredssamtal mellan israeler och palestinier ska kunna komma till stånd i det spända läge som nu råder.
– Det finns inga fredssamtal att prata om just nu. Men med tanke på de här väldigt hårda orden mot den palestinska sidan och den palestinska presidenten Abbas är det väldigt svårt att se hur de ska kunna gå vidare med samtal och försöka lugna ned den här stämningen.