Tredelad bild. Till vänster Keith Kellogg, USA:s särskilda sändebud till Ukraina och Ryssland. I mitten Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, och till höger USA:s vicepresident JD Vance.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre omtalade utspel från München – och Europas reaktioner på dem. SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick går igenom. Foto: Boris Roessler/Pool/EPA/TT, Sven Hoppe/AFP/TT, Tobias Schwarz/AFP/TT

Stor osäkerhet i Europa efter säkerhetskonferensen i München

Uppdaterad
Publicerad

Årets säkerhetskonferens i München blev något av en kalldusch för de europeiska ledarna.

USA:s vicepresident JD Vance tal är en sak som har väckt reaktioner.

– En blandning av chock, irritation, kanske till och med lite gömd ilska och oförståelse, summerar SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick det.

Alltifrån stats- och regeringschefer till ministrar och företrädare för organisationer som EU och Nato har ännu en gång samlats i München.

När årets säkerhetskonferens nu avslutats kan man konstatera att den har präglats av ett hårdare tonläge än vanligt från USA.

Kriget i Ukraina

”Satt som fågelholkar”

Den nytillträdde vicepresidenten JD Vance höll ett tal som väntades handla om Ukraina. Men han nämnde inte ens det krigshärjade landet. I stället var talet ett ”frontalangrepp på Europa”, enligt SVT:s korrespondent Christoffer Wendick.

Vance hävdade att hotet mot Europa inte är Ryssland, Kina eller någon annan utomstående aktör – utan att det snarare ”kommer inifrån”.

– Folk satt som fågelholkar i publiken och förstod inte riktigt vad de hade upplevt, säger Wendick, som var där.

Han beskriver det som att allting har vibrerat kring talet.

De europeiska ledarna har beskrivit budskapet från flera av de amerikanska politikerna som ”brutalt”. Samtidigt har man kanske inte överraskats av innehållet, då mycket har varit saker som president Donald Trump redan har pratat om.

Olika budskap

Men det började egentligen redan i onsdags, då USA:s försvarsminister Pete Hegseth besökte Nato-högkvarteret i Bryssel. Han sa då bland annat att ett ukrainskt Nato-medlemskap inte är ”ett realistiskt resultat av en förhandlad uppgörelse” med Ryssland.

I en intervju med SVT sa försvarsminister Pål Jonson (M) att man har fått ”lite olika budskap” från den nya administrationen. Något som fler har konstaterat under helgen.

– Det är en uppfattning som också vi som bevakat konferensen upplever, säger Wendick.

Toppmöte i Paris

På lördagskvällen kom nästa smäll, då USA:s särskilda sändebud Keith Kellogg, uppgav att de europeiska länderna inte kommer att ha en plats vid förhandlingsbordet när Ukrainas framtid ska förhandlas med Ryssland.

Bland andra Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) har svarat att Europa måste ha en plats.

Frankrikes president Emmanuel Macron har reagerat genom att kalla till ett toppmöte i Paris på måndagen. Natochefen Mark Rutte har meddelat att han ska delta.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen kommer att representera NB8, de nordisk-baltiska länderna, på mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet