Foto: TT

Stora Enso utreds för misstänkt kartell

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen har genomfört gryningsräder mot en misstänkt kartellbildning bland tillverkare av pappersmassa i flera EU-länder.

Finländska Stora Enso och UPM-Kymmene bekräftar båda att deras kontor i Helsingfors har inspekterats.

Stora Ensos och UPM-Kymmenes aktier faller med cirka fyra procent vardera efter besked.

Inspektionen av Stora Ensos huvudkontor i Helsingfors gjordes av den finska konkurrens- och konsumentmyndigheten, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande. Bolaget tillägger att man samarbetar fullt ut med myndigheterna.

”Kan inte kommentera”

UPM uppger också att bolagets kontor har utsatts för en gryningsräd.

”UPM har ingen information om utfallet av inspektionen. UPM stödjer kommissionen i sin utredning, men kan inte kommentera ytterligare i en pågående utredning”, skriver bolaget.

Den svenska konkurrenten SCA uppger att man inte har varit i kontakt med EU-kommissionen med anledning av utredningen, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesperson för bolaget.

Samma besked kommer från de svenska konkurrenterna Holmen och Billerud Korsnäs.

Inga namn

EU-kommissionen har för sin del inte namngivit vare sig i vilka länder kartellutredningen har inletts eller vilka de misstänkta företagen är. Men de uppger att de samarbetar med nationella konkurrensmyndigheter.

– Jag kan bekräfta att vi har medverkat. Men vi assisterar bara, säger Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig på Konkurrensverket.

Har det varit gryningsräder i Sverige?

– Jag måste hänvisa dig till EU-kommissionen. Det är deras räder, säger Strömberg Lindvall.

De misstänkta bolagen riskerar mångmiljardböter för konkurrensbrott om det går att bekräfta kartellbildning. Böterna kan uppgå till motsvarande 10 procent av den globala omsättningen.

Pappersmassa är råvaran i tillverkningen av pappersnäsdukar, skrivpapper, kartong och en rad andra pappersprodukter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.