En person med långt, lockigt hår bär en blå skjorta och håller i en mikrofon med SVT:s logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten om bråket bland EU-kommissionärerna. Foto: SVT

Stora partigrupper överens om ny EU-kommission – Spaniens förslag godkänns trots kritik

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens föreslagna kommissionär godkänns av parlamentet – trots spekulationer om att hon skulle röstas ned efter missnöje kring regnkatastrofen i Valencia.

Därmed ser det förslag som ligger på bordet för en ny EU-kommission, ut att kunna gå igenom.

De ledande partigrupperna i EU är överens om att stödja samtliga nya ledamöter i EU-kommissionen, rapporterar Politico och AFP.

Det är kring Spaniens klimatminister Teresa Ribera, som har nominerats till Spaniens kommissionär, som det har varit oklart hur de stora partigrupperna kommer rösta. Processen att utse Spaniens kommissionär har nämligen blivit till en inrikespolitisk fråga i Spanien där högerpartiet PP har fått med sig EPP i skarp kritik mot nominerade Teresa Ribera. Som spansk klimatminister anklagas hon för att inte ha gjort tillräckligt för att förebygga den regnkatastrof som nyligen drabbade Valencia-området.

Ribera själv har under onsdagen förklarat sig i det spanska parlamentet – bland annat om varför hon inte besökt området.

– Jag arbetar, jag är inte ute efter att ta foton, säger Ribera bland annat enligt tidningen El País.

Ny kommission kan röstas igenom nästa vecka

Om hon hade röstats ned som kommissionär hade förslaget om en ny EU-kommission kunnat falla.

Men mitten-högergruppen EPP, socialdemokratiska S&D samt partigruppen Renew är överens om att ställa sig bakom de 27 kommissionärerna i nästa EU-kommission. Därmed öppnas möjlighet för att EU-parlamentet röstar igenom en ny EU-kommission nästa vecka.

Valet av kommissionärer har lett till bråk

Diskussionerna kring EU:s kommissionärer har inte bara handlat om Ribera. S&D har varit missnöjda med kommissionskandidaterna från ytterhögerregeringarna i Ungern och Italien medan EPP har vänt sig mot Spaniens kandidat.

Om de två partigrupperna inte nu hade kommit överens hade EPP kunnat valt att samarbeta med Sverigedemokraternas partigrupp, ECR, men även Orbáns partigrupp, PFE, samt tyska AFD:s ryssvänliga partigrupp ESN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.