youcefi och musk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefis analys om varför Donald Trump och Elon Musk valde att samtala på X. Foto: SVT/Caroline Brehman/EPA/TT

Stora problem för Musk och Trump – hävdar attack

Uppdaterad
Publicerad

Hajpen var stor inför Teslachefen Elon Musks intervju med USA:s expresident Donald Trump på X – men den fördröjdes av stora teknikproblem. Musk påstod att X verkar ha utsatts för en överbelastningsattack.

– Det var ingen intervju, mer ett samtal, säger SVT:s USA-korrenspondent Fouad Youcefi i Morgonstudion.

Elon Musk lovade att underhållning var garanterad och Donald Trump utmålade det som ”århundradets intervju”.

Men den haussade intervjun, som skulle sändas via X ljudfunktion Spaces under natten till tisdagen, blev lite av ett antiklimax. Stora teknikproblem drabbade X och tusentals användare möttes av felmeddelanden när de försökte logga in.

Elon Musk skrev i ett inlägg innan intervjun inleddes att det "verkar som att" plattformen utsatts för en överbelastningsattack, en så kallad ddos-attack. Det ifrågasattes dock av många användare, eftersom resten av plattformen fungerade som vanligt.

40 minuter sent

Först 40 minuter efter utsatt tid kunde intervjun börja, då med över en miljon inloggade lyssnare enligt X. Det hela inleddes med ett långt samtal om mordförsöket på Donald Trump i Pennsylvania i juli.

– Jag visste inte att jag hade så mycket blod, sade Trump om skadan och tillade att hans gudstro är starkare efter händelsen.

Elon Musk ställde kritiska frågor om säkerhetstjänsten Secret service agerande vid mordförsöket, men Trump svarade till största del med att hylla deras insats. Ett försiktigt ifrågasättande kom dock gällande hur skytten kunde komma åt taket varifrån han avlossade skotten.

Upprepade ståndpunkter

Det över två timmar långa samtalet gav få nya insikter om Trumps planer för en eventuell andra mandatperiod. I stället handlade det till stor del om ämnen som expresidenten tidigare talat om.

Han attackerade bland annat vicepresidenten Kamala Harris för hennes immigrationspolitik och kritiserade president Joe Biden för att han inte lyckades förhindra krigen i Gaza och Ukraina.

Elon Musk, som tidigare betonat att han ville att mötet skulle vara mer av ett samtal mellan honom och Trump än en regelrätt intervju, verkade stå fast vid det. Han höll till största delen med om det Trump sa i konversationen, som genomgående präglades av en vänskaplig ton.

– Det är uppenbart att de knyter närmare band till varandra. Elon Musk har tidigare uttryckt sitt stöd, han vill att Trump blir president. Man ska komma ihåg att Musk är lite av en hjälte bland Trumps supportrar, en person som ofta kritiserar det han beskriver som vänsterliberal politik, säger Fouad Youcefi.

trump och musk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Expresident Donald Trump intervjuas av Teslachefen Elon Musk under natten mot tisdagen. Foto: AP/TT

Fakta: Trump och Musk

Efter att Musk köpte Twitter (senare omdöpt till X) 2022 aktiverades Donald Trumps konto igen efter att expresidenten stängts av som en följd av stormningen av den amerikanska kongressen i januari 2021.

Under 2020 gav Elon Musk sitt stöd till president Joe Biden, men han har sedan dess rört sig mot den politiska högern. I juli i år ställde han sig i stället bakom Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.