• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Kollage. Donald Trump intill fem polaroidbilder som symboliserar fem olika politiska frågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fängelsestraff för porrstjärnor, tillbakadragna abortläkemedel och tusentals sparkade tjänstemän – här är förslagen som läggs fram i den politiska planen ”Project 2025”. Foto: Brandon Bell/AFP/TT & SVT Arkiv

Project 2025 – här är planerna som Donald Trump försöker slå ifrån sig

Uppdaterad
Publicerad

Mer makt till presidenten, porrförbud och hårdare tag mot aborter.

Tankesmedjans plan för Donald Trump som president har blivit ett slagträ i valdebatten i USA.

Men själv menar den tidigare presidenten att han inte ens vet vad planerna handlar om.

”En plan för att ta tillbaka USA till ett mörkt förflutet”.

Så beskriver den blivande presidentkandidaten Kamala Harris ”Project 2025”, ett konservativt projekt som kommit att bli ett slagträ i Demokraternas kampanj för att besegra Trump.

USA-val 2024

Det kan förenklat beskrivas som en 900 sidor lång ”att göra”-lista för Donald Trump om han skulle vinna valet. Planerna har tagits fram av tankesmedjan ”The Heritage Foundation” tillsammans med en lång rad andra konservativa organisationer.

Att dokument av detta slag läggs fram i samband med val är inget nytt, förklarar Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

– Man började med det här 1980 egentligen, men det har utvecklats sedan dess. Det här är det mest omfattande och kanske mest extrema man har tagit fram hittills, säger han.

Mer makt till presidenten

När Merrick Tabor beskriver planerna som extrema syftar han främst på det avsnitt som berör det amerikanska politiska systemet. Project 2025 föreslår omfattande förändringar som saknar motstycke i modern amerikansk historia.

– Det inkluderar inslag av att ge presidenten oerhört mycket makt, att klassificera om tusentals tjänstemän så att de inte ses som opolitiska tjänstemän längre utan som politiskt tillsatta. Då kan man avskeda dem och ersätta dem med människor som är beredda att bedriva den här politiken.

”Finns starka kopplingar”

Det många ställer sig frågande till nu är vilka kopplingar Trump har till planerna. En kartläggning gjord av CNN visar att 140 personer som varit delaktiga i projektet också tjänstgjorde i Trumps presidentadministration.

Samtidigt hävdar presidentkandidaten att han knappt vet vad det är. Merrick Tabor har svårt att tro honom.

– Han har själv hållit tal inför Heritage foundation, han har träffat ledaren och väldigt många av hans medarbetare har jobbat tillsammans med dem, så det finns mycket starka kopplingar.

VAD ÄR PROJECT 2025?

”Project 2025” är ett politiskt projekt lett av tankesmedjan The Heritage Foundation, men en lång rad andra konservativa organisationer har också deltagit i arbetet.

Projektet består av flera delar. Den mest omtalade är en 900 sidor lång publikation kallad ”Mandate for leadership”. I publikationen finns en lång rad konkreta politiska förslag som initiativtagarna vill se genomförda vid en republikansk seger i presidentvalet 2024.

Liknande publikationer har publicerats återkommande sedan 80-talet, och The Heritage Foundation menar själva att de brukar ha stort inflytande på presidentens agerande.

Förutom publikationen rymmer ”Project 2025” också en databas av personer som kan tänkas tjänstgöra i nästa presidentadministration, en ”akademi” för aspirerande politiska tjänstemän och en 180-dagarsplan för Donald Trumps första tid i Vita huset.

Källor: The Heritage Foundation, New York Times, CBS News

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet