USA:s president Joe Biden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör USA:s president Joe Biden i sitt tal till nationen under natten: ”Måste ena partiet”. Foto: AP

Bidens tal till nationen: ”Lämnar över facklan”

Uppdaterad
Publicerad

I ett högtidligt tal som markerar slutet på hans politiska karriär, beskrev Joe Biden sitt beslut att hoppa av höstens val som ett steg mot att försvara demokratin.

– Bästa vägen framåt är att lämna över facklan till en ny generation, sa han under sitt videotal från det Ovala rummet till nationen på onsdagen.

Det var Bidens första framträdande sedan presidenten i helgen meddelade att han kliver åt sidan från omvalskampanjen.

– Jag vördar det här ämbetet. Men jag älskar mitt land mer. Det har varit mitt livs ära att få tjäna som er president. Men att försvara demokratin, som står på spel, är viktigare än någon titel, sa han inledningsvis.

USA-val 2024

Presidenten gick inte in på detalj kring anledningen bakom beslutet – men skiftet kommer efter att han stått inför en förtroendekris inom det egna partiet. Detta efter en undermålig prestation i en debatt mot Republikanernas presidentkandidat Donald Trump för snart en månad sedan.

Under debatten talade Biden otydligt och verkade stundtals förvirrad. Han misslyckades dessutom med att avvärja sin motståndares attacker, vilket utlöste en oro inom Demokraterna.

Inte bara kring huruvida Biden skulle vara kapabel att slå Trump i november, utan också om han vid 81-års ålder fortfarande är lämplig för det krävande jobbet som USA:s president i ytterligare fyra år.

Nämnde inte Trump vid namn

Biden nämnde inte Trump i sitt tal, men underströk att USA:s invånare står inför ett tydligt vägskäl i höst:

– Amerika kommer att behöva välja mellan att gå framåt eller bakåt, mellan hopp och hat, mellan enhet och splittring. Vi måste bestämma oss: Tror vi fortfarande på ärlighet, anständighet, respekt? Frihet, rättvisa och demokrati?

Lovorden till vicepresident Harris

De senaste dagarna har Biden visat ett omfattande stöd gentemot vicepresident Kamala Harris, som han utnämnt till sin ersättare i valet. Intet förvånande berömde han Harris i slutet av onsdagens tal.

– Hon är erfaren, tuff och kapabel. Hon har varit en otrolig partner och ledare för vårt land. Nu är valet upp till er, det amerikanska folket.

Donald Trump skriver på sin plattform Truth Social att talet ”knappt gick att förstå” och att det var ”uselt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet