Kamala Harris första kampanjmöte avklarat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kamala Harris första kampanjmöte avklarat. Foto: JIM VONDRUSKA

Kamala Harris första kampanjtal: ”Valet står mellan frihet och kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Publiken ville inte sluta jubla åt Kamala Harris när hon under kvällen gjorde sitt första kampanjframträdande i Milwaukee, Wisconsin.

– Vi tror på en framtid där alla har möjlighet att inte bara klara sig – utan också ta sig framåt, sade hon bland annat under det nästan femton minuter långa talet.

”Kamala, Kamala, Kamala”.

Så skanderade de demokratiska väljare som samlats i en gymnastiksal i Milwaukee, på plats för att se vicepresident Kamala Harris första tal som trolig presidentkandidat.

USA-val 2024

Harris fick till slut gestikulera åt publiken att dämpa sig, innan hon sade att hon var glad över att vara tillbaka i Wisconsin.

– Vägen till Vita huset går genom Wisconsin. Vi räknar med er, sade hon.

Hon kallar det en ”stor ära” att få ha jobbat med Joe Biden, och att ha fått hans stöd till presidentkandidatsposten.

Sedan riktar hon samma känga mot rivalen Donald Trump som under gårdagens tal till partikollegorna, där hon jämför honom med brottslingar hon tagit itu med under sin tid som åklagare.

– Jag hade mer än gärna jämfört meriter med honom, säger hon sedan.

Abortfrågan togs upp

Efter att ha ägnat första delen av talet åt Trump kom Harris sedan in på sakpolitik. Hon säger att hon och Demokraterna vill ha en stark medelklass, eftersom att en ”stark medelklass är ett starkt USA”.

– Vi tror på en framtid där inget barn behöver växa upp i fattigdom. Där varje arbetare kan gå med i facket och där varje person har råd med sjukvård, barnomsorg och betald föräldraledighet.

Donald Trump vill vrida tillbaka klockan i USA, menar Harris. Hon tar upp exemplet med abort – vilket var det segment i talet där jublet kanske blev som allra högst.

– Vi som tror på reproduktiv frihet kommer stoppa Trumps extrema abortförbud. Som USA:s president kommer jag skriva in det i lagen.

Frihet eller kaos

Talet avslutas sedan med en retorisk fråga till publiken, om vilket land väljarna vill leva i efter att valet avgjorts i höst.

– Ett land med frihet, medkänsla och rättssäkerhet? Eller ett land med kaos, rädsla, och hat?

USA-kännaren: ”Mer av ett peptalk”

Inga stora nyheter förekom i Harris tal, menar USA-kännaren Jakob Stenberg.

– Det var mer av ett peptalk till gräsrötterna. Ganska mycket fluff och tomma ord, men också en del partipolitik.

Statsvetaren Emma Ricknell håller med om att det var en del fluff i talet, men att Harris inte talade helt i klyschor.

– Det blev också väldigt tydligt att hon inte talar om sig själv så mycket, utan det handlar om ett ”vi”. Kontrasten är väldigt tydlig mot Donald Trump som brukar prata mycket om sig själv, säger Ricknell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet