Kentuckys guvernör Andy Beshear uttrycker stöd för vicepresident Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör guvernören om samtalet med Harris. Foto: Timothy D. Easley

CNN:s uträkning: Harris kan ha säkrat stödet

Uppdaterad
Publicerad

I söndags meddelade Joe Biden att han kastar in handduken i presidentvalet. Samtidigt slöt han upp bakom vicepresident Kamala Harris – och allt fler demokrater sällar sig nu till den Harris-entusiastiska skaran.

Redan nu ser det ut som att en majoritet av partiets delegater har slutit upp bakom Harris, enligt en uppskattning av CNN.

Nancy Pelosi, tidigare talman i representanthuset, blev under måndagskvällen det tyngsta namnet som än så länge uttalat sitt stöd för Kamala Harris som presidentkandidat.

Även Bill och Hillary Clinton, som båda två innehaft eller kandiderat till presidentämbetet, stöttar Harris.

USA-val 2024

Enligt en uppskattning utförd av CNN har Harris stöd av tillräckligt många demokratiska delegater för att vinna partiets nominering till presidentkandidat.

Hon har fått backning av långt fler än de 1 976 som krävs för att vinna nomineringen, enligt uträkningen som är baserad på offentliga uttalanden om stöd från delegater och statliga delegationer, samt samtal med delegater.

Stödet som visats är inte bindande, och delegaterna kan rösta fritt på den kandidat de själva väljer.

Kamala Harris. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Hundratals kampanjsamtal på några timmar

Vägen till nomineringen kan bli relativt smärtfri för Harris – inte bara på grund av det stora stödet, utan även för att flera av de namn som tidigare nämnts som potentiella kandidater ställt sig på hennes sida. Bland dem kan nämnas de båda guvernörerna Gavin Newsom och Gretchen Whitmer.

Det tog inte lång tid innan Harris började kampanja i söndags. Tio timmar tillbringades med att ringa över 100 telefonsamtal till partikollegor, enligt källor till NBC.

Tystnad från andra håll

Men alla demokrater verkar inte helt ha omfamnat tanken av Harris som presidentkandidat. Varken Chuck Schumer eller Hakeem Jeffries, Demokraternas gruppledare i senaten respektive representanthuset, har öppet sagt att de stöttar Harris. Däremot säger Jeffries att de ska träffa Harris snart och att han ser fram emot det.

En person vars stöd Harris nog hoppas lite extra på är expresident Barack Obamas. Kort efter Bidens besked gick Obama ut och tackade och prisade sin tidigare vicepresident – men utan att nämna Kamala Harris.

Källor till NBC säger att Obama inte vill stödja någon kandidat förrän den formellt valts, då han vill utnyttja sin position som en samlande kraft för att få hela partiet att sluta upp bakom denne. Faktum är att Obama inte heller helhjärtat stöttade Biden som kandidat 2020. Det var först efter att Bernie Sanders, Bidens sista rival i primärvalet, lade ner sin kampanj som Obama meddelade sitt stöd för sin tidigare parhäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet