USA:s president Joe Biden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer demokraternas chanser i valet påverkas? Hör SVT:s utrikesreporter och tidigare USA-korrespondent Stefan Åsberg svara på tre frågor om Joe Bidens beslut att hoppa av presidentvalet. Foto: AFP

”Harris har några oerhört krävande månader framför sig”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Bidens beslut var väntat – och ofrånkomligt. Problemet för det demokratiska partiet är att beskedet kommer knappt två år för sent. Kamala Harris har, förmodligen, några oerhört krävande månader framför sig.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Ålder och rutin är normalt sett en tillgång inom amerikansk politik. Men vid 81 års ålder är det svårt att argumentera mot de biologiska lagarna. Och det handlade inte bara om att klara av valrörelsen. Att Joe Biden skulle styra världens viktigaste nation de kommande fyra åren var det få amerikaner som trodde på.

Vicepresident Kamala Harris blir svår att kringgå för partiet. Hon är svart, kvinna och fanns ju på valsedlarna tillsammans med Biden, därför får hon också automatiskt tillgång till den kampanjkassa som samlats in.

USA-val 2024

Men Harris är en ifrågasatt vicepresident, som varit tämligen osynlig i sin roll och beskrivs som både svag och orutinerad. Hennes opinionssiffror är dessutom illavarslande.

Ungefär lika impopulär som Biden

Logiskt sett borde det inte finnas tid för någon demokrat att på allvar utmana Donald Trump. Hennes enda chans blir att vara en skarp kontrast.

Harris är ungefär lika impopulär som Biden och Trump slår även vicepresidenten i de mätningar som gjorts nyligen. Men hon är 20 år yngre än Trump och kan locka minoriteterna till vallokalerna i november. Dessutom gjorde Harris en stark debatt när hon i förra valrörelsen ställdes mot Mike Pence. Hennes tid som åklagare i Kalifornien och förmåga att argumentera är en av de erfarenheter hon kommer att försöka utnyttja.

I de intervjuer vi sett med vicepresidenten har hon ofta svarat ganska oprecist på frågor och hennes nervösa skratt irriterar många följare. De republikanska motståndarna beskriver henne som radikal samtidigt som kritiken från de egna partikamraterna mest kretsat kring hennes ofta tuffa linje som åklagare, då hon krävt hårda påföljder i uppmärksammade rättsfall.

Kan straffas av väljarna

Harris huvudproblem handlar dock om den absolut känsligaste sakfrågan för Demokraterna: migrationen.

Biden placerade tidigt den illegala invandringen på hennes bord, men framstegen har uteblivit. Sedan hon fick ansvaret har problemet med migrationen blivit alltmer akut och är inte längre bara en viktig fråga för gränsdelstaterna. Tvärtom berörs numera nästan alla amerikanska delstater.

I många mätningar har den illegala migrationen visat sig vara den viktigaste frågan för väljarna och i ett eventuellt presidentval kan Kamala Harris komma att straffas av väljarna för det här misslyckandet, som egentligen är Joe Bidens och det demokratiska partiets debacle.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2024

Mer i ämnet