En secret service-agent samtalar med en polis på taket där skytten sköts ihjäl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var det honom prickskytten såg?” – hör konversationen mellan Secret service och polisen intill Thomas Matthew Crooks döda kropp. Varning för obehagliga bilder. Foto: Beaver Co Emergency Services Unit via Reuters

Filmen från kroppskameran visar tiden efter mordförsöket på Trump

Uppdaterad
Publicerad

Ett unikt videoklipp som tidigare inte visats avslöjar händelseförloppet mindre än en timme efter mordförsöket på Donald Trump. I ett samtal några meter från den dödade skytten diskuterar en Secret service-agent om hotet är avvärjt.

Den republikanske senatorn Chuck Grassley har publicerat ett videoklipp från en kroppskamera som visar efterdyningarna efter skjutningen i Pennsylvania.

I videoklippet, som utspelar sig på taket varifrån skytten avfyrade skotten, syns några poliser prata med vad som verkar vara en Secret service-agent.

Skottlossning mot Donald Trump

I bakgrunden skymtas den döda skytten, 20-årige Thomas Matthew Crooks, i ett stråk av blod.

Säkerhetsarrangemanget och inte minst Secret service agerande under Trumps framträdande har fått stark kritik. Inlägget publicerades timmar efter att Secret Service-chefen Kimberly Cheatle meddelade att hon avgår.

Uppgifter: Prickskytt tog bild på gärningsmannen

Enligt uppgifter till CBS News tog en prickskytt från en lokal polisenhet en bild på Crooks och noterade att han tittade i en avståndsmätare.

Något som verkar diskuteras i en stund av förvirring i kroppskamerafilmen från taket, samtidigt som Secret service-agenten tittar ner på en bild i sin telefon.

– Det här är han, säger agenten, och refererar till skytten som ligger död några meter från honom.

Mordförsöket på Donald Trump har väckt många frågetecken allt eftersom vittnesfilmer och uppgifter i amerikanska medier avslöjat att både polispersonal och privatpersoner noterade Crooks innan mordförsöket.

Frågetecken om vem som ansvarade för taket

Det har också förekommit en diskussion om vem som hade ansvar för taket. Secret service har tidigare sagt att lokala polisenheter ansvarade för området där byggnaden låg.

Enligt tidigare uppgifter i amerikanska medier pekades även taket, som låg drygt 135 meter från scenen, ut som en sårbarhet innan dådet.

En hyfsad skytt bedöms på det avståndet kunna träffa ett föremål som motsvarar storleken av en människa. Vapnet som Crooks, använde har en ungefärlig räckvidd på 350 till 450 meter, enligt AP.

Senatorn Chuck Grassley skriver i inlägget att han publicerar filmen för att USA behöver detaljerade svar om händelsen och att ”transparens ger ansvarsskyldighet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet