Boris Johnson drar sig ur – och lämnar fältet öppet för Rishi Sunak i kampen om partiledarposten. Foto: TT

Efter turbulensen – Torypartiet ska välja en ny ledare

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vem som tar över som premiärminister efter den senaste tidens turbulens i den brittiska politiken. SVT Nyheter direktrapporterar.

Turbulensen i brittiska regeringen

Överblick

Pinnat inlägg

Sunak försprång ökar efter Johnsons beslut

Allt talar nu för att Rishi Sunak kommer att bli vald till att leda Torypartiet och bli premiärminister efter Boris Johnsons besked att han låter bli att kandidera.

Tidigare under söndagen hade cirka 140 av partiets ledamöter bestämt sig för att stötta Sunak, enligt BBC - hans enda återstående rival Penny Mordaunt hade ett trettiotal och ligger därmed långt under spärren på de 100 ledamöters stöd som krävs för att få kandidera.

Pinnat inlägg

Boris Johnson kommer inte att kandidera

Sky News uppger att den tidigare premiärministern Boris Johnson inte kommer kandidera för att återvända till rollen efter Liz Truss avgång.

Till BBC säger Johnson att "det helt enkelt inte hade varit rätt" för honom att försöka bli omvald som partiledare.

"Man kan inte regera effektivt utan ett sammanhållet parti i parlamentet", fortsätter han.

Texten uppdateras

Krav på nyval förenar oppositionspartierna

Labour lägger inte band på sig själva när de kritiserar Tories försök att lägga förband på skadorna åsamkade av Liz Truss premiärministerskap.

Till BBC säger Labourledaren Keith Starmer att partiledarkampen liknar "en löjeväckande och kaotisk cirkus".

Biträdande partiledare Angela Rayner avfyrar flera salvor per dag på Twitter; hon jämför Tories ansträngningar att hitta en partiledare med tillräcklig dragkraft för att locka väljare i nästa val med att möblera om däckstolarna på Titanic.

Inte heller partiet Liberal Democrats - som krympt sedan de satt i koalition med Tories mellan 2010 och 2015 - skräder orden. Ledaren Ed Davey krävde så sånt som på fredag nyval.

"Det här är den mest kaotiska och mest inkompetenta regeringen jag någonsin sett i hela mitt liv", twittrade han.

Vice partiledare Daisy Cooper ställde samma krav så fort Liz Truss bekände sig besegrad och lämnade Number 10.

Markerad händelse

Rishi Sunak ensam över ledamotsspärren

Officiellt krävs uppbackning av hundra parlamentsledamöter för att kunna kandidera för jobbet som premiärminister och i söndagens sammanställning av BBC når endast Rishi Sunak över tröskeln.

• Rishi Sunak - 141

• Boris Johnson - 56

• Penny Mordaunt - 23

Sunak har nära tre gånger så stort stöd som Johnson på papper, men flera av den sistnämndas supportrar hävdar att han har fler än 100 ledamöters stöd - vilket rimmar illa med antalet ledamöter som bekänt färg offentligt eller bekräftat för BBC vem de kommer att stötta.

Men, som mediebolaget påpekar, skuttar politiker åt alla håll sedan senast det begav sig - när Sunak och Mordaunt stod i ringen - och det rör till spelplanen till den grad att det inte går att sätta säkra odds:

"Att siffrorna fortsatt kommer att skifta snabbt är att vänta", enligt BBC.

Markerad händelse

BBC: Boris vänner tvekar inför stundande fajt

Suella Braverman, inrikesminister under Liz Truss dagsländestyre, stöttar nu den tidigare finansministern Rishi Sunaks kandidatur till att bli ledare för Torypartiet och därmed nästa premiärminister.

I tidningen The Telegraph skriver Suella Braverman att landet befinner sig i ett "allvarligt trångmål" och att "endast Rishi" har det som krävs för att styra upp.

"Vi behöver sammanhållning, stabilitet och effektivitet", skriver hon.

Till Boris Johnsonsupportrarna sällar sig nu utrikesminister
James Cleverly; på Twitter skriver han att den tidigare premiärministern "lärt sig sina läxor" - detta efter att Johnson tvingats från sin post till följd av pandemiska partaj.

Samtidigt har flera folkvalda som anses stå Johnson nära börjat vackla om hans lämplighet, rapporterar BBC som i en analys skriver:

"Det tycks som parlamentsledamöter allt mer upplever att när det kommer till Boris Johnson är det avgörande att hålla isär det privata och det politiska om Torypartiet åter igen ska kunna bli lyckosamt."

Skärmdump Twitter

Besked: Sunak kandiderar till partiledarposten

Rishi Sunak, tidigare finansminister, bekräftar nu att han kandiderar till posten som partiledare för Torys och därmed även premiärministerposten.

"Storbritannien är en fantastisk nation, men vi står inför en svår ekonomisk kris. Det är därför jag kandiderar för att bli ledare för Konservativa partiet och er nästa premiärminister", skriver han på Twitter.

Sunak var en av de kandidater som torymedlemmarna valde bort i sommarens partiledarval till förmån för Liz Truss. Hon tvingades nyligen avgå som premiärminister efter bara sex veckor på posten.

Orsaken var ett budgetförslag som innehöll stora ofinansierade skattesänkningar som orsakade mycket starka reaktioner på finansmarknaden och fick valutan att rasa.

Uppgifter: Inget avtal mellan Johnson och Sunak

Det nattliga mötet mellan Boris Johnson och Rishi Sunak, favoriterna att ta över som premiärminister efter Liz Truss, ledde inte till någon överenskommelse. Det påstår Steven Swinford, politikredaktör på The Times. Det skriver Omni.

Steven Swinford, som hänvisar till källor, uppger att han under morgonen berättade för sina anhängare att han är den "enda kandidaten med ett demokratiskt mandat".

Boris Johnson, som nyligen avgick som premiärminister, har själv inte gått ut och bekräftat att han vill göra comeback.

Boris Johnson vill ersätta Liz Truss enligt minister

Boris Johnson kommer att återigen försöka bli premiärminister i Storbritannien efter Liz Truss avgång. Det säger ministern Chris Heaton Harris till Sky News.

Chris Heaton Harris uppger också att Boris Johnson har de 100 röster som krävs för att gå vidare till nästa omgång.

På frågan om huruvida Boris Johnson kommer kandidera svarar Chris Heaton Harris:

- Ja, jag tror det.

Uppgifter om hemligt möte mellan Johnson och Sunak

Rishi Sunak ska ha hållit ett "hemligt möte" med Boris Johnson, som avgick som premiärminister för bara sex veckor sedan. Det rapporterar Sky News.

Varken Rishi Sunak eller Boris Johnson, som tidigare var kolleger, har bekräftat att de vill ersätta Liz Truss som avgick för två dagar sedan. Rishi Sunak har dock redan fått stöd av de 100 konservativa parlamentsledamöter som behövs för att gå vidare. Enligt brittiska medier ska duon ha försökt hitta en bra "deal" som båda tjänar på.

Samtidigt fortsätter cirkusen i brittisk politik. Opinionsundersökningar visar, enligt Sky News, att Labour har en stor ledning framför konservativa Tories.

Jackie Baillie, som leder det autonoma Labour-partiet i Skottland, riktar hård kritik mot Tories, som han anklagar för att leda en "zombieregering" som skadar britterna, medan den belgiska politikern Guy Verhofstadt skyller allt på brexit.

Markerad händelse

Grumlig framtid sänker brittiskt kreditbetyg

Storbritanniens ekonomiska framtidsutsikter har nedgraderats från “stabila” till “negativa” av det ansedda kreditvärdighetsinstitutet Moody’s.

I nuläget råder en “oförutsägbarhet om beslutsfattande”, enligt Moody’s - förenklat att ingen vet vem som kommer att leda landet framöver, rapporterar The Guardian

På längre sikt, menar institutet, borde dock Storbritanniens kreditvärdighet repa sig. Under pandemin visade sig landet ha “motståndskraft” och förmågan att “parera chock”, skriver Moody’s.

Markerad händelse

Statsvetare: “Torypartiet sliter sönder sig självt” 

Sedan folkomröstningen om Storbritanniens EU-medlemskap har Torypartiet krigat med... Torypartiet - det enligt statsvetare som talat med New York Times.

- De konservativa kommer aldrig bli tillräckligt sammansvetsade igen för att kunna regera väl, säger Europastudierprofessorn Timothy Garson vid Oxford universitet.

I ett försök att förklara Torytumultet skriver den amerikanska tidningen att den ideologiska Brexitbakfyllan lett till tre partiledare tillika premiärministrars avgång:

• David Cameron när det stod klart att landet skulle ta ut skilsmässa från EU.

• Theresa May under utträdesförhandlingarna - följd av Boris Johnson som fick avgå av andra skäl.

• Och nu senast Brexitbeundraren Liz Truss plankgång efter omtumlande skattereformer.

- Det här är ett parti som håller på att slita sönder sig självt, säger statsvetaren Timothy Garson till New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.