• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vox-ledaren Santiago Abascal och den regionale kandidaten Francisco Serrano firar efter söndagens val i Andalusien. Foto: Marcelo del Pozo/TT

Storskräll för extremhögern i spanskt val

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kliver ultrahögern in i ett av Spaniens regionala parlament. Extremhögerpartiet Vox överraskade stort och vann 12 mandat i söndagens val i Andalusien. Socialdemokratiska PSOE riskerar därmed att förlora makten – en jobbig tankeställare för premiärminister Pedro Sánchez i Madrid.

– Tack till de 400 000 andalusier som systematiskt har blivit förolämpade i denna valrörelse, säger Vox-ledaren Santiago Abascal , apropå antalet människor som, missnöjda med de traditionella högerpartierna, röstat på hans parti.

– I dag har vi fått nyckeln till San Telmo för att kasta ut den socialistiska korruptionen.

San Telmo är det palats i Sevilla varifrån regionen styrs. Makten där har efter Franco-tiden nästan uteslutande hållits av PSOE.

Vänstern backar

Socialdemokraterna förblir största parti även denna gång, men med endast 33 av de 109 mandaten, enligt preliminära siffror, alltså långt ifrån majoritet.

Därmed blir det frestande för högerpartiet Partido Popular (PP), med 26 mandat, och högerliberala Ciudadanos, med 21 mandat, att ta stöd av Vox för att ta makten.

Särskilt som vänsteralliansen Adelante Andalucía, där Podemos ingår, går bakåt och får 17 mandat.

Samtidigt verkar det politiska intresset ha sjunkit, av valdeltagandet att döma. Andalusiska medier rapporterar att det ser ut att landa på knappt 59 procent, nästan 4 procentenheter mindre än vid valet 2015. Över 6,5 miljoner är röstberättigade.

Hårdare tag

Vox bildades kring årsskiftet 2013–2014. Den 42-årige basken Santiago Abascal har sina politiska rötter i konservativa Partido Popular (PP). Och det är just från PP och mittenhögerpartiet Ciudadanos som Vox mest lockar över väljare.

Besvikna på de traditionella partierna attraheras dessa högerväljare – företrädesvis män med högre inkomst än genomsnittsspanjoren – av Vox mer hårdhänta agenda, exempelvis:

Mot invandring i den skala som premiärminister Sánchez tillåter, mot EU:s inflytande, mot islam, för patriotism, för en starkt centraliserad stat, för strängare abortlagar.

– Deras budskap är väldigt standardiserad ytterhöger. De vill ha lag och ordning och är emot invandring, säger politikanalytikern José Fernández-Albertos på tankesmedjan CSIC till BBC.

Vox huvudfråga är dock motståndet till Kataloniens självständighetssträvan. Den spanska statens enhet får icke rubbas. Spansk patriotism är ledstjärnan.

Sätter in stöten

Andalusien, landets folkrikaste region, har 8,4 miljoner invånare, skyhög arbetslöshet och utgör numera Europas mest betydande mottagare av migranter som tar sig över Medelhavet.

Spanien har länge ansetts ha en slags immunitet mot högerextremism efter sin historia med diktatorn Francisco Franco. Men nu konstaterar statsvetarprofessorn Pablo Simón vid Carlos III-universitetet i Madrid att Spanien närmar sig den europeiska trenden med parlamentariker på yttre högerkanten.

– Detta kan få enorma konsekvenser på det politiska systemet och samtalet här, säger han till Reuters, och syftar på PP-ledaren Pablo Casados anpassning till Vox och alltmer hårda utspel om invandring.

Siktar nationella valet

Regionvalet i Andalusien har också setts som en slags repetition inför EU-valet i maj och nationella val – sannolikt under nästa år – som Vox siktar mot. Då klarnar det om partiets framryckning är av tillfällig art eller början på en mer uthållig väg in i politikens finrum.

För de tidigare helt dominerande partierna PSOE och PP blev regionvalet i Andalusien en skrällande väckarklocka även på det nationella planet. Särskilt för PSOE och för premiärminister Pedro Sánchez är söndagens signal från Andalusien sannolikt djupt störande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.