– Det här är en enorm vinst för klimatet, säger EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete.
Avtalet, som undertecknades i Rwandas huvudstad Kigali, ses som en milstolpe i kampen mot klimatförändringarna. Enligt beräkningar kan utfasningen av HFC minska den globala temperaturökningen med 0,5 grader.
Protokollet delar upp världens länder i tre kategorier med olika tidsramar för att fasa ut användningen av vätefluorkolföreningar i gasform, enligt Rwandas minister för naturresurser Vincent Biruta.
Infria löften
Rika länder, däribland USA och merparten av Europa, förbinder sig att minska användningen av gasen med 10 procent till 2019 och 85 procent till 2036. Utvecklingsländer fryser användningen på nuvarande nivå till 2024 eller 2028, för att därefter börja trappa ned.
– Vi tar ett stort och konkret steg mot att kunna infria de löften som gavs i Paris i december, säger Miguel Arias Cañete med hänvisning till det så kallade Parisavtalet, som bland annat slår fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid.
Ökade i Sverige
Avtalet beskrivs som en fortsättning på det så kallade Montrealprotokollet från 1987 som begränsade användningen av föregångaren till HFC, freoner, i till exempel kylskåpet. Forskare hade nämligen sett att freoner bryter ner ozonlagret. HFC bryter inte ned ozon på detta sätt, men har istället visat sig ha mycket negativa effekter på den globala uppvärmningen.
Enligt en debattartikel skriven av Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, och miljöminister Karolina Skog (MP) ökade utsläppen av HFC kraftigt mellan 1993 och 2009 men har sedan dess minskat på grund av fler krav på bland annat värmepumpar och frysar.
OM HFC
HFC är flourerande växthusgaser, som ibland har kallats mjuka freoner. Utsläppen av dessa har ökat kraftigt under senare år, med cirka 8 procent per år.
HFC kom att ersätta freonerna när dessa började fasas ut. Freonerna hade visat sig skapa hål i ozonlagret, vilket fungerar som ett skyddande lager mot solens UV-strålning. UV-ljus ökar risken att drabbas av bland annat hudcancer och grå starr.
HFC skadar inte ozonlagret men är istället en stor bov när det gäller den globala uppvärmningen – mycket värre än koldioxid.
Källa: Svenska regeringen, AFP; Nationalencyklopedin