Stort klimathot mot den globala livsmedelshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Dagens globala livsmedelshandel står inför ett stort klimathot. Det enligt en ny rapport som publiceras i dag. Forskarna menar att världens länder måste ha en gemensam plan för klimatanpassningen av jordbruk för att kunna möta framtidens livsmedelsbehov.

I dag färdas jordbruksprodukter långa sträckor över jorden och många länder importerar majoriteten av sina spannmål och grödor från andra länder med bättre förutsättningar för produktion. Men jordbruk är sårbart för klimatförändringar och det globala handelssystemet är ett hot mot världens framtida matförsörjning om inte länder börjar samarbeta mer i klimatfrågan. Det slår forskare från Stockholm Environment Institute fast i en ny rapport.

– Det största problemet just nu är att länder behandlar klimatförändringar som en inhemsk fråga, som stannar innanför deras gränser, säger Magnus Benzie, en av forskarna bakom rapporten.

Klimat

– Inget land kan skapa en uthållighet mot klimatförändringar på egen hand eftersom riskerna har spridit sig genom handelssystem. Vi måste jobba tillsammans för att skapa en uthållighet mot klimatförändringar.

USA:s majsproduktion utgör stor risk

Forskarna har kartlagt vilka länder som utgör de största riskerna för brist på olika spannmål i framtiden. Ett tydligt exempel är hur USA:s stora produktion och export av majs kan få stora konsekvenser för en rad andra länder eftersom klimatförändringarna tros slå hårt mot jordbruksmöjligheterna i USA.

– Risken som USA utgör för resten av världen består av två delar. Det ena handlar om vilken effekt klimatförändringarna kommer ha på produktion av grödor som majs och vete i framtiden. Det andra handlar om i vilken utsträckning andra länder är beroende av USA för att möta sina konsumtionsbehov.

Thailand störst risk vad gäller ris

USA är också den största risken för marknaden för vete. Vad gäller ris så utgör Thailand störst risk. Rapporten publiceras inför FNs food system summit i slutet av september och klimattoppmötet i Glasgow i november och forskarnas budskap är att jordbruk och klimat måste börja hanteras som den globala fråga det är för att säkra framtidens matförsörjning.

– Jag tror att det finns en möjlighet efter pandemin för länder att komma samman och inse de gemensamma fördelarna i att investera i klimatanpassning och samarbeta för att skapa ett rättvist och hållbart handelssystem.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet