Foto: Bilal Hussein/TT

Strömmen i Libanon riskerar att stängas ner helt

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande strömavbrott har inträffat i Libanon sedan två av landets största kraftanläggningar har stängts av till följd av bränslebrist, uppger myndighetskällor för Reuters. Landet beräknas kunna bli strömlöst i flera dagar. på söndagen meddelades att elkraftverken var i drift igen.

– Elkraftverken har inte pengar för att köpa bränsle, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

SVT Nyheters kontakter på plats uppger att strömmen ännu var igång i delar av landet på lördagseftermiddagen, svensk tid. Däremot befaras att elen kommer att stängas ned totalt under de kommande dagarna.

– Det enda sättet för vanliga libaneser att få el till kylskåpet eller tvättmaskinen är genom att använda privata generatorer. Men problemet är att bränslet blivit så dyrt senaste tiden så många har inte råd och tvingas leva i totalt mörker, säger Samir Abu Eid.

Tidigast igång igen om några dagar

Myndigheter uppgav på lördagen enligt Reuters att landets statliga elbolag ska försöka använda arméns oljereserv för att få igång driften av de två kraftverken tillfälligt, men att det inte kommer att inträffa i närtid.

På söndagen meddelade Libanons energiminister att strömmen var åter i landet efter ett centralbanken godkänt ett lån om 100 miljoner dollar för att kunna importera bränsle igen.

Ekonomisk kris

Libanon befinner sig i en ekonomisk kris sedan ett och ett halvt år tillbaka. Det har resulterat i att landet har varit beroende av importerat bränsle, som nu har uppges ha tagit slut.

Det är inte första gången landet drabbas av omfattande strömavbrott. Förra sommaren slocknade huvudstaden Beirut.

Klippet från juli 2020 visar när det blev becksvart i Beirut efter ett stort strömavbrott:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.