• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Strandad val var proppfull med plast

Uppdaterad
Publicerad

När den strandade valens mage öppnades gjordes en oväntad upptäckt: där fanns 30 plastpåsar och stora mängder plastskräp. Nu har miljöministern i Norge reagerat.

En småhuvudval hittades strandad på ön Sotra utanför Bergen i Norge. Räddningstjänsten försökte flera gånger att hjälpa valen ut på djupt vatten igen, men utan framgång. Valen simmade återigen in mot land och fastnade.

Misstanke om att valen kunde vara sjuk uppstod och viltvårdare kontaktades. När valens mage skars upp, gjordes en ovälkommen upptäckt.

Plast och miljö

I valens mage låg 30 plastpåsar och stora mängder plastskräp.

Valen hade troligen ont

Undersökningen visade även att det inte fanns någon mat i valen. Tarmsystemet var tömt på näring. Kadavret indikerade att valen hade lidit.

Terje Lislevand, zoolog på Bergens Universitet, var med och undersökte valen.

– Jag tror att valen upplevde smärta. Jag tror inte att det var bekvämt att ha allt detta i magen. Det här kan vara förklaringen till varför valen betedde sig så märkligt och strandade på Sotra, säger Terje Lislevand, zoolog.

”Detta är det verkliga havsmonstret”

Bilderna på den strandade valen har upprört Norges miljöminister Vidar Helgesen. I en intervju med norska TV-kanalen NRK säger han:

– Fyndet vittnar om ett allt sämre tillstånd i haven. Plast är förmodligen världens snabbast växande miljöproblem. Detta är det verkliga havsmonstret och det måste vi bekämpa, säger den norska miljöministern Helgesen till NRK.

Enligt den svenska Havs- och vattenmyndigheten (HaV) kastas omkring 6,4 miljoner ton skräp i världens hav varje år. Det mesta är plast. Nedskräpningen är dödlig för djurlivet. Fler än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör årligen till följd av skräp i haven.

Ett internationellt problem

De plastprodukter som återfanns i valen var bland annat godispapper, livsmedelsförpackningar och soppåsar. På vissa av plastprodukterna var texten fortfarande synlig och skräpet kunde härledas till Norge, Danmark och Storbritannien.

– Det här med plast i haven och förorening av marin miljö är inte enbart ett norskt problem. Det är ett globalt, jättestort internationellt problem, säger zoolog Terje Lislevand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet