• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rebecca Månhardt och Isabelle Roseus i karantän på sitt hotellrum på ön Siargao, Filippinerna. Foto: Privat

Strandsatta svenskar på Filippinerna: ”Läskigt att inte veta vad som kommer hända”

Uppdaterad
Publicerad

20-åringarna Rebecca Månhardt och Isabelle Roseus började året med att ge sig ut på – vad som skulle bli – en flera månaders lång resa runt i Asien. I stället befinner de sig nu på ön Siargao, instängda på sitt hotellrum – i karantän.

– Det är kaos, och samtidigt så långt hemifrån. Ingen hjälper oss och vi vet inte hur vi ska hantera allt, säger Rebecca Månhardt.

Redan i januari åkte Rebecca Månhardt och Isabelle Roseus till Thailand och har därefter besökt bland annat Kambodja och Indonesien. För drygt en vecka sedan åkte de till ön Siargao, i Filippinerna.

När de anlände till ön märkte de av en successiv nedstängning av både badplatser och restauranger. Men det var inte förrän ipå lördagsmorgonen som nästan allt stängdes ner. 

Coronapandemin

– Militären kom fram till oss i dag på stranden, i full utrustning och stora vapen, och sa att vi inte fick vara där längre och att karantän gäller från och med nu, säger Rebecca Månhardt.

Enligt de nyinförda reglerna får man endast gå ut om man har ett så kallat “resekort” för att handla mat eller medicin, något Rebecca efter många om och men lyckades få.  

– Jag var tvungen att åka själv in till stan för att handla mat, med militäreskort. Det var väldigt läskigt även fast de var hjälpsamma.

I första hand ska en resenär själv ordna sin återresa

Rebecca och Isabelle har varit i kontakt med andra svenskar som också är fast på ön. Men ingen vet vad som gäller nu, berättar de.

– Det är inte viruset som skrämmer oss, det är allt runtomkring. Att inte veta hur vi ska komma hem och svenska ambassaden hjälper oss inte, säger Isabelle Roseus.  

Enligt UD är resenärerna själva ansvariga för att ta sig hem. Svenskar som befinner sig i utlandet kan skriva upp sig på svensklistor och följa uppdateringarna på Sweden Abroad och information via appen UD Resklar. 

Där kan man läsa att flyg avgår från den Filippinska huvudstaden Manila, som eventuellt har plats för svenskar. Men problemet för Rebecca och Isabelle är att ta sig från ön in till staden till att börja med.  

– Det går knappt några flyg härifrån och för att komma in måste man kunna visa upp en utresebiljett med avgång inom 24 timmar. Men det kan vi inte eftersom vi inte vet om vi kommer med på nästa flyg. Det är ju dyra biljetter så det är ingenting man kan chansa med heller, säger Rebecca.

Enligt Anna Lundbladh, presskommunikatör på UD, följer de utvecklingen noga.

– I dagsläget finns ingen planerad assisterad utresa från något specifikt område. Sverige, de nordiska länderna och andra EU-länder följer dock denna fråga noga och utesluter inte möjligheten framöver vid behov, svarar hon på frågan om det kan bli aktuellt att ta hem strandsatta svenskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet