Demonstranter utanför Disneyland, kvinna med skylt: ”Don't be a villain”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte längre den lyckligaste platsen”. Hör rösterna från protesterna utanför Disneyland. Foto: Reuters

Strejk hotar på Disneyland – första på 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet pyr på nöjesfältet som har sloganen "världens lyckligaste plats". Anställda på Disneyland i Kalifornien har röstat för att strejka, uppger nöjesparkens fackföreningar.

En koalition av fackföreningar som tillsammans organiserar omkring 14 000 anställda, har förhandlat med Disneyland om löneökningar och förbättrade arbetsvillkor sedan april. Men förhandlingarna har strandat och konflikten har hårdnat sedan vissa anställda hävdat att Disney ägnar sig åt fackfientligt arbete.

Facken hävdar att över 500 anställda har varnats och hotats med bestraffningar för att ha burit en facklig pin med en Musse Pigg-handske formad som en knuten näve.

Tvingas bo i sina bilar

En anställd berättar för AFP hur en kvinnlig medarbetare blev ombedd av en chef att ta av sin pin.

– Han (chefen) sa till henne att det kommer att finnas med i hennes register. Hon blev stressad och rädd, säger Ginny Cristales, som jobbat på Disneyland i fem år.

Flera anställda vittnar om att de måste bo i sina bilar eftersom lönerna inte räcker för att betala de höga hyrorna i och runt Anaheim, Kalifornien, där Disneyland ligger.

Anställda strejkade senast 1984

99 procent av fackmedlemmarna röstade för att godkänna en strejk. Det gör det möjligt för fackledningen att bestämma om och när en strejk ska börja, samt hur länge den i så fall ska pågå.

– En strejk är vår sista utväg, och det är inget vi vill göra. Men om Disney inte ger oss vad vi behöver, då är vi redo, säger Ginny Cristales till AFP.

Disney har sagt att man vill fortsätta de förhandlingar som är planerade till måndag och tisdag. En strejk vore historisk – anställda på Disneyland har inte strejkat sedan 1984.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.