Foto: TT

Striden om Adolf Hitlers födelsehus blossar upp

Uppdaterad
Publicerad

Striden om naziledaren Adolf Hitlers födelsehem blossar upp. Den österrikiska staten vill tvångsköpa fastigheten för att förhindra högerradikala från att vallfärda till platsen, men ägaren vägrar sälja.

Nu ska landets högsta domstol avgöra ärendet.

Huset ligger i Braunau am Inn, nära den tyska gränsen. 1889 föddes Adolf Hitler i byggnaden, där han tillbringade sina första tre levnadsår.

LÄS MER: Stor nazigömma hittad i Argentina

De senaste 45 åren har staten hyrt huset av ägaren och använt det för dagligverksamhet för funktionshindrade. När myndigheterna ville bygga om fastigheten för att bättre anpassa det till de funktionshindrades behov fick de nej, varpå de tvingades söka sig nya lokaler. Nu har huset stått tomt sedan 2011, skriver Deutschlandfunk och Tiroler Tageszeitung.

Framför byggnaden finns en minnessten med orden ”För fred, frihet och demokrati. Aldrig fascism igen. Uppmanar miljoner döda”. Foto: TT

Vägrar att sälja

För att förhindra att högerradikala vallfärdar till huset vill staten expropriera det och bygga om fasaden, men ägaren vägrar sälja, skriver AP. Enligt en företrädare för regeringen låter ungerska högerextremister sig gärna fotograferas framför byggnaden, uppger Tagesspiegel.

LÄS MER: Nu ska Adolf Hitlers telefon säljas på auktion

Enligt inrikesminister Wolfgang Sobotka har alla försök att förhandla med ägaren gått i stöpet.

– Vi har försökt få in anbud och komma på nya användningsmöjligheter med ägaren, men inte kommit fram till något resultat. Jag beklagar det här steget. Det är sista utvägen, men det allmännyttiga intresset är mycket större än ägarens, sade han i juli förra året efter beslutet att expropriera fastigheten enligt Deutschlandfunk.

Ärendet har nu gått ända upp i Österrikes högsta domstol, där förhandlingarna inleddes på torsdagen.

SVT Play: Dokumentären ”Världens undergång: Hitlers uppgång och fall”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.