CCB har tidigare överklagat ministerrådets beslut, med hänvisning till att det strider mot bland annat förvaltningsplanen för Östersjön, EU:s gemensamma fiskeripolitik och havsmiljödirektivet. Men utan att få gehör.
Nu vänder sig koalitionen av miljöorganisationer till EU-domstolen för att försöka få stopp på strömmingsfisket – genom att ogiltigförklara det beslut som EU:s fiskeministrar tog om att tillåta fiske på strömming under 2024.
– När bestånden befinner sig på kritiska nivåer, då måste fisket upphöra, säger Nils Höglund, som arbetar med fiskefrågor på Coalition Clean Baltic, till Vetenskapsradion.
Strömmingen i Östersjön har minskat dramatiskt på senare år, vilket har fått till följd att det storskaliga industrifisket flyttat allt närmare kusten. Strömmingen är också viktig föda för andra fiskar, vilket påverkar helheten i Östersjön.
Yrkesfiskare har under flera år larmat om brist på strömming i havet. Längs Norrlandskusten märks det också i form av dåliga fångster, som har inneburit en kris för surströmmingstillverkare.
– Det är på väg att gå åt skogen, ingen bryr sig om de kustnära fiskarna, sa Jan Söderström, ägare till Oskars surströmming i Tynderö, till SVT Nyheter Västernorrland i maj.
Den svenska regeringen presenterade i juni propositionen ”Ett levande hav”, som bland annat föreslår utökade trålgränser i Östersjöområdet för att skydda de svaga bestånden av sill och strömming. Förslaget har dock sågats av både forskare och fiskare som vill se betydligt hårdare tag.