Genom historien har ungdomars revolter som Paris 1968 eller den arabiska våren 2011 ändrat historiens gång. De har varit som framgångsrikast när traditionella politiker visat sig vara som mest hjälplösa. Donald Trump har nu insett frågans sprängkraft men få tror på hans löfte att skärpa vapenlagarna.
Kan bli en vändpunkt
Skolskjutningen vid Marjory Stoneman Douglas Highschool i Florida för två veckor sedan kan bli en vändpunkt. 17 personer dödades. Den första reaktionen blev den sedvanliga uppgivenheten, nallar, tända ljus och talet om att ”vi ber för deras själar”.
Just uppgivenheten har varit den typiska reaktionerna i USA efter masskjutningar.
Efter Sandy Hook, en av den mest horribla masskjutningarna i USAs historia, grät till och med president Obama öppet, med tårar rinnande nedför kinderna bad han kongressen om skärpta vapenlagar men inte heller då hände något. Sällan har bilden av en gråtande president så tydligt illustrerat den traditionella politikens impotens.
Något har hänt
Men nu har någonting hänt. Upprörda ungdomar i Florida skapade kampanjen #neveragain och har satt igång en rad av protester, de har hållit tal, ordnat manifestationer utanför Vita Huset, de har pepprat sina folkvalda med krav på skärpta vapenlagar.
Skolor över hela landet har anslutit sig. Som så många gånger tidigare åser nu världen kraften i när unga människor kompromisslöst kastar sig ut i debatten och kräver en förändring.
Studenterna har drivit på för att företag ska säga upp sitt samarbete med vapenlobbyn NRA, National Rifle Association. Och det ger resultat. 16 företag har sagt upp sitt samarbete med NRA, däribland banker och flygbolagen Delta och United Airlines. Hyrbilsföretag som Hertz har följt efter.
Höjer åldersgränsen
I går tillkännagav den stora butikskedjan Walmart att man höjer åldersgränsen till 21 vid vapenköp, oavsett vad den lokala lagarna säger. Sportkedjan Dick´s Sporting Goods har tagit samma beslut.
NRA ,som är en mäktig och rik lobbyorganisation med fem miljoner medlemmar, ser plötsligt hur opinionen börjar att vändas mot dem. Att NRA har opinionen emot sig är inget nytt. En majoritet av amerikaner är för skärpta kontroller vid vapenförsäljning samt höjda åldersgränser.
Stort inflytande
Men NRA´s inflytande över de folkvalda i kongressen är stort. Vid varje skolskjutning växer opinionen litegrann för skärpta vapenlagar men efter några veckor sjunker upprördheten.
Trycket på att politiker ska att agera har varit kortvarigt. Efter Sandy Hook massakern minskade paradoxalt nog stödet för skärpta vapenlagar, då vapenlobbyn drev en skicklig kampanj med mottot” människor dödar människor, inte vapen” och ”det enda som kan stoppa en ond människa med ett vapen är en god människa med ett vapen”.
Tänt en gnista
Den pågående studentrevolten har tänt en gnista. Men även om studentrevolter kan peka på orättvisor och utmana rådande maktstrukturer behövs det mer för att på djupet skapa en ny samhällsordning.
NRA är därför betydligt mer nervösa efter president Trumps kovändning i frågan. Trumps första reaktion efter skolskjutningen var mer i vapenlobbyns smak, då krävde Trump att lärare skulle beväpna sig i amerikanska skolor.
Men under sitt tv-sända samtal med några lagstiftare i kongressen krävde han plötsligt skärpta vapenlagar. Han vill se förbud att sälja vapen till mentalsjuka, en höjd åldersgräns, skärpta bakgrundskontroller och att poliser ska kunna ta vapen ifrån instabila personer utan att ha domstolsbeslut till stöd.
Kräver förbud
Han krävde också ett förbud att sälja tillbehör som förvandlar halvautomatiska vapen till helautomatiska. Republikanerna vid bordet såg extremt obekväma ut, demokrater försiktigt optimistiska. Skulle en republikansk president, som ofta svurit NRA sin trohet, plötsligt lyckas med det som president Obama inte klarade?
Skicklig kommunikatör
Donald Trump, som den skicklige kommunikatör och PR-strateg han är, har snabbt fångat upp att Floridaskjutningen är en ”game-changer” och nu vill han vara med på framgångsvagnen.
Han gick så långt att han anklagade de folkvalda för att vara rädda för NRA. Under sitt samtal med politikerna ville han uppenbarligen skapa en överenskommelse mellan de två politiska lägren. Hittills har republikaner vägra att ändra landets vapenlagar.
”Han sa inte bara en, tre, utan tio gånger att han vill skärpa personkontroller vid vapenköp”, sa senator Amy Klobuchar, demokrat från Minnesota.
”Han hymlade inte så jag förstår inte hur han skulle kunna backa nu”.
Ett eko
Men det är just den stora frågan. Donald Trump kan ändra sig igen, hans oberäknelighet är vid här laget välbekant.
För demokraterna är Trumps löften ett eko från när Trump i januari överraskade den politiska oppositionen med att räcka ut en hand och föreslå en uppgörelse över migrationslagar och ”dreamers”, barn till papperslösa migranter.
Strax därefter dog den uppgörelsen sotdöden efter stort motstånd från Trumps egna partikamrater. Ingen vet hur det blir den här gången. Men studenternas vrede har inte mattats.
Motrörelsen växer
Den 24e mars blir det nationella protestmarscher, “ March for Our Lives”. Och rörelsen existerar inte ensam. Ungdomarna i Florida har sagt i intervjuer att deras vapenprotest har inspirerats av#metoo-rörelsen. Sedan president Trump vann valet har 15 stora marscher ägt rum i USA, den progressiva motrörelsen i USA växer.