Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ögonblicket när medicinstudenterna får reda på att skolan kommer vara avgiftsfri. Foto: Albert Einstein College of Medicine

Studenterna vid läkarskolan får gratis undervisning – efter enorm donation

Uppdaterad
Publicerad

En högskola i New York kommer att erbjuda studenter gratis undervisning efter en donation på en miljard dollar – från en 93-årig änka till en stor investerare på Wall Street.

Albert Einstein College of Medicine i Bronx fick den betydande donationen från Ruth Gottesman, en 93-årig före detta professor vid skolan, rapporterar New York Times.

Det är en av de största donationerna som någonsin gjorts till en amerikansk skola och den största som någonsin gjorts till en medicinsk skola.

Undervisningen kostar 59 000 dollar (drygt 600 000 kronor) årligen per student. Från augusti kommer alla studenter, inklusive de som för närvarande är inskrivna, att få gratis undervisning.

Bronx är New Yorks fattigaste stadsdel, och cirka 50 procent av Einsteins förstaårsstudenter är från New York, och cirka 60 procent är kvinnor. Statistik från skolan visar också att cirka 48 procent av läkarstudenterna är vita, medan 29 procent är asiatiska, 11 procent är latinamerikanska och 5 procent är svarta, skriver BBC.

I ett uttalande säger dekan Yaron Tomer att gåvan ”radikalt revolutionerar vår förmåga att fortsätta attrahera studenter som är engagerade i vårt uppdrag, inte bara de som har råd”.

Instruktioner om förmögenheten: ”Gör vad du än tycker är rätt”

Ruth Gottesmans bortgångne man, David ”Sandy” Gottesman, tjänade sin förmögenhet på att tidigt investera i Berkshire Hathaway, investmentbolaget som byggdes av miljardären Warren Buffett.

När Sandy dog 2022 vid 96 års ålder lämnade han efter sig en ansenlig aktieportfölj med instruktioner till Ruth om att ”göra vad du än tycker är rätt med den”, sa hon till New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.