Foto: Scanpix

Studie: Barn under tre ska inte se på tv

Uppdaterad
Publicerad

Barn under tre år borde förbjudas från att titta på tv och skärmar helt och hållet. Det föreslår en studie som publicerats i en brittisk medicinsk tidskrift.

Läkarna vid Royal College of Paediatrics och Child Health, som är delägare i tidskriften som publicerat studien, säger att de är oroade över barnens besatthet vid tv, datorer och datorspel.

Det behövs sättas gränser för hur mycket tid barn spenderar framför dator- och tv-skärmar, föreslår studien.

Enligt resultat från studien i Archives Of Disease in Childhood orsakar besattheten skador i utvecklingen hos barnet och även långvarig fysisk skada, rapporterar The Guardian.

Studien är skriven av psykologen Dr Arich Sigman, som även skrivit en bok på samma ämne. Enligt Dr Sigman spenderar en brittisk tonåring i snitt sex timmar om dagen framför en skärm i hemmet, utan att räkna med tiden i skolan. I norra USA handlar det om närmare åtta timmar, och enligt Dr Sigman sätter de negativa effekterna på hälsan igång redan efter två timmars stillasittande, vilket kan leda till ökade långsiktiga risker för fetma och hjärtproblem.

Riktlinjer i olika länder

Den mest kritiska tiden för hjärnans tillväxt är enligt honom de första tre åren i livet.

– Det är då det är viktigt att barnen umgås med sina föräldrar öga mot öga. Inte med en skärm, säger Dr Sigman.

Professor Mitch Blair, handläggare för hälsofrämjande på högskolor i Storbritannien, säger:

”Oavsett om det är mobiltelefoner, spelkonsoler, tv-apparater eller bärbara datorer, så innebär den tekniska utvecklingen att barn utsätts för skärmar under än längre tid än någonsin förut. Vi blir allt mer oroade, och det gäller också barnläkare i flera andra länder, över hur detta påverkar den snabbt växande hjärnan hos barn och ungdomar”.

Barn under tre ska inte titta på skärmar

I USA nämner man nu specifikt vikten i att minska skärm-tittandet bland barn och ungdomar. Tanken är att barn i åldern 0-2 år ska sluta titta på tv och video under vardagar och att barn upp till 18 år inte ska sitta framför en skärm mer än två timmar om dagen.

Dr Sigman går ännu längre och föreslår att barn under tre år inte ska titta på någon form av skärm över huvudtaget, medan tonåringar över 16 år inte bör tillåtas att titta mer än två timmar om dagen. Han tycker att föräldrar borde uppmuntra till att inte ha några skärmar i sovrummet och att de bör vara medvetna om att deras egna tittarvanor influerar barnen.

Riktlinjer i USA, Kanada och Australien uppmanar redan föräldrar att sätta gränser för barns skärmtittande, men liknande riktlinjer saknas i både Storbritannien och Sverige.

–Vi har inte tittat närmare på tv-tittandet och hur det påverkar barn. Däremot har vi kollat på stillasittandet och dess påverkan, men inte när det gäller små barn, säger Maria Corell utredare på Statens folkhälsoinstitut.

Den svenska barnläkaren Hugo Lagercrantz varnar för överdrivet tv-tittande hos små barn.

–Tittar man mer än tre timmar per dag så försämras koncentrationsförmågan. Det har dessutom visat sig att de barnen har ökad kriminalitet och sociala problem. Jag är väldigt negativ till tv-tittande och ska man titta på tv ska man göra det tillsammans med föräldrarna, sa han i Aktuellt förra veckan när det diskuterades surfplattor i förskolan.

”Ingen opartisk expertgranskning”

Flera professorer och lektorer håller med Dr Sigman. Men frågan är kontroversiell och Dr Sigmans åsikter ifrågasätts av Dorothy Bishop, professor i utvecklingspsykologi och neuropsykologi vid Oxford University.

”Aric Sigman verkar inte ha någon akademisk eller klinisk position och han verkar inte heller ha gjort någon egen forskning i ämnet”, säger hon och fortsätter ”Detta är ett viktigt ämne men Aric Sigmans rapport är ingen opartisk expertgranskning av effekterna på barns hälsa och utveckling”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.