Efter att landets långsittande diktator Omar al-Bashir avgick i april tidigare i år har Sudan styrts av ett militärråd. Många har protesterat mot det och över 100 personer har mist livet i samband med det. Nu har Sudans militärråd och en allians inom oppositionen, landets proteströrelse, enats om ett politiskt avtal som en del av den överenskommelse om maktdelning, skriver Reuters.
Syftet med överenskommelsen är att föra landet till demokrati under en civil regering, vilket har varit ett krav från proteströrelsen sedan Omar al-Bashir tvingades bort i april.
”Historiskt ögonblick”
Överenskommelsen om maktdelning nåddes mellan parterna nyligen. Avtalet skrevs under i huvudstaden Khartum, i närvaro av medlare efter en lång natts samtal. Under natten diskuterades detaljer som ska ha retts ut.
Militärjuntans näst högste ledare Mohamed Hamdan Dagalo säger att undertecknandet är ett ”historiskt ögonblick” för Sudan. Mohamed Hamdan Dagalo styr även den fruktade RSF-milisen.
En ”ny och hoppingivande era av partnerskap mellan militären, RSF och ledare för den sudanesiska revolutionen” har börjat, sade han efter att ha skrivit under deklarationen. Ibrahim al-Amin, en nyckelledare inom proteströrelsen, fyllde i: ”I dag har vi fullbordat den politiska deklarationen”.
Styret lämnas över
Det civil-militära övergångsstyre som enligt överenskommelsen ska inrättas kommer att bestå av sex civila och fem militära representanter. Under de första 21 månaderna av övergången ska en general leda styret. Därefter ska en civil representant ta över ledarskapet under de övriga 18 månaderna.
Parterna arbetar fortfarande med en konstitutionell deklaration, som väntas skrivas under på fredag. Samtal för att komma överens om detaljerna i överenskommelsen från den 5 juli har skjutits upp flera gånger på begäran av protestledare.