Koranbränningen skedde utanför Turkiets ambassad i helgen och har fått stora efterdyningar. Turkiet har meddelat att ett godkännande av Sveriges Nato-ansökan inte är aktuell. Samtidigt har protester mot koranbränningen ägt rum i flera muslimska länder och ett antal länder har fördömt aktionen.
På söndagen skedde en liknande protest i nederländska Haag. Ledaren för den anti-islamiska rörelsen Pegida rev då ut sidor ur koranen och stampade på dem, skriver AP.
Tyngsta institutionen inom sunniislam
Uppmaningen från al-Azharuniversitetet kan leda till stora konsekvenser om miljontals människor börjar bojkotta svenska produkter, påpekar SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.
– Det är väldigt stort för det är den viktigaste, tyngsta institutionen inom sunniislam, säger han och tillägger:
– Om länder känner att det här är någonting som befolkningen reagerar starkt på kan det växa ännu mer.
al-Azharuniversitetet fördömde i våras de koranbränningar som följdes av upplopp i flera svenska städer.
Lett till kritik mot regeringen
Inrikespolitiskt har händelsen sått split i Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag. Kristersson har i flera uttalanden tagit avstånd från koranbränningen, vilket SD riktat stark kritik mot.
”Som de flesta säkert har förstått så är det här utspelet från regeringen mycket, mycket bekymrande, i mina ögon”, har Jimmie Åkesson kommenterat utspelet på Facebook.
Al-Azharuniversitetet är ett av Egyptens främsta lärosäten och ligger i anslutning till Al-Azharmoskén i Kairo.