Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ovädret slår till på Filippinerna Foto: Reuters

Supertyfon på väg mot Filippinerna – kraftigaste ovädret i år

Uppdaterad
Publicerad

Ett oväder som fått namnet Noru har snabbt samlat kraft och klassas som en supertyfon, när den med vindar på över 51 meter per sekund rör sig mot Filippinernas största ö Luzon.

Ovädret väntas stärkas ytterligare innan det når land och är det kraftigaste att nå öriket i år.

Flera kustbelägna städer har evakuerats och vädermyndigheter varnar för höga vågor, utbredda översvämningar och jordskred, och att det kan orsaka skador på byggnader och odlingar i de utsatta områdena.

Prognoser pekar på att tyfonen senare under söndagen kommer att nå land cirka 80 kilometer norr om huvudstaden Manilla och under måndagen dra vidare ut över Sydkinesiska havet.

För nio månader sedan orsakade ovädret Rai stor förödelse i Filippinerna och över 400 människor dog enligt landets myndigheter.

Meteorologen Robb Gile säger att tyfonen får energi från varmt havsvatten i sin färdväg, och ett starkt utsug i övre delen av atmosfären, 

– Det är ett bra recept på en explosiv intensifiering, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.