Heather Heyers chef Alfed Wilson och hennes mamma Susan Bro, vid platsen där Heather Heyers mördades. Alfred och Susan har startat den ideella organisationen ”The Heather Heyers foundation” som jobbar med unga mot rasism. Foto: Lars Lyrefelt

Susans dotter kördes ihjäl av nazist – nu jobbar hon mot hat och rasism

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sen människorättsaktivisten Heather Heyers dödades under de våldsamma sammandrabbningarna i Charlotteville. SVT Nyheter har åkt tillbaka till staden som blev centrum för de största högerextrema protesterna på flera år i USA.

Där träffar vi Heathers mamma – men också Jason Kessler. Det var han som organiserade de demonstrationerna och nu planerar han nya.

– Vi vita måste stå upp för våra rättigheter, säger han.

Susan Bro ler när hon visar bilderna på sin dotter som liten. Det var förra sommaren som en ung nazist mejade ner Heather Heyers och andra motdemonstranter.

– Heather var tuff redan som barn. Hon hade ett starkt engagemang mot orättvisor, även om det inte drabbade just henne. Jag är stolt över att hon stod upp för det hon trodde på.

Ungefär tre timmars bilresa inåt landet från huvudstaden Washington DC ligger Charlottesville. Tidigare mest känd för sitt stora och anrika universitet. Det är en välmående, liten stad med lummiga parker och en centrumgata med mysiga restauranger.

Ingen som vi pratar med här kunde tro att staden skulle bli skådeplatsen för de största högerextrema demonstrationerna på flera år.

– I den här staden kommer de flesta överens. Det är hemskt att Charlottesville blivit förknippad med högerextrema. Ingen vill ha dem här, säger en kvinna.

Susan Bro visar bilder på Heather Heyer som liten för SVT:s reporter. Foto: Lars Lyrefelt

Protest mot beslutet att ta bort staty

På många platser i USA har sydstatssymboler och monument tagits bort. För vissa står de för förtryck och slaveri, för andra handlar det om ett kulturarv. Förra året hade de lokala myndigheterna i Charlottesville beslutat att ta ned statyn på sydstatsgeneralen, Robert E Lee. Ett beslut som upprörde Jason Kessler, som organiserade protesterna. Han kallar sig för aktivist för vitas rättigheter.

– Det är en symbol för den amerikanska södern. Att ta ned honom och resa statyer över svarta, eller andra personer. Det finns inget tydligare sätt att säga att det här landet inte tillhör de vita utan de där andra, säger han.

Staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee som de lokala myndigheterna hade tänkt ta ned. Ett år senare står den fortfarande kvar. Foto: Lars Lyrefelt

Under helgen 11-12 augusti 2017 samlades hundratals högerextrema, från en rad olika organisationer, under parollen ”förena högern”. De gick i fackeltåg och skanderade bland annat ”White lives matter”, ”You will not replace us” och ”Jews will not replace us”.

Många var beväpnade och våldsamheter med motdemonstranter bröt ut. När det tycktes ha lugnat ned sig körde en 20-årig nazist på flera människor på en gata, som skulle ha varit avspärrad.

Människorättsaktivisten, 32-åriga Heather Heyers dödades och ett 20-tal personer skadades.

Tidigare under dagen hade föraren demonstrerat med den nynazistiska organisationen Vanguard America, enligt tidningen the Guardian. Han är åtalad för mord och rättegången väntas starta i höst.

Stort engagemang efter Heathers död

Donald Trump kommenterade händelserna i Charlottesville ett flertal gånger. ”Det finns skuld på båda sidor”, sa presidenten bland annat. Han försvarade också delar av demonstranterna: ”alla av dem var inte neo-nazis, tro mig”.

Uttalandet fick hård kritik även i de egna leden. Representanthusets talman Paul Ryan sa bland annat att ”det inte får finnas någon moralisk tvetydighet” och kallade vit makt-demonstrationerna ”motbjudande”.

Våldsamheterna och Heathers Heyers död har engagerat många. Gatan där hon dödades har nu fått hennes namn. Dit kommer människor från hela världen för att visa sitt stöd. Husväggarna är fulla med kärleksfulla budskap.

Minnesväggen på gatan där Heather Heyer mördades. Hit kommer människor från hela världen för att lämna blommor eller skriva kärleksfulla budskap. Foto: Lars Lyrefelt

På gatan har folk ställt blommor och skyltar med Heathers namn på.

– Någon hade tagit med en tavla, tyvärr hann motivet regna bort innan jag hann se det. Det här engagemanget visar att kärleken är större än hatet, säger Susan Bro.

Men hon berättar också att det har kommit personer till platsen och kissat på väggen. Hennes dotters grav håller hon hemlig, då hon är rädd för att den ska bli skändad.

Många ortsbor kommer fram till Susan Bro och frågar om de kan ge henne en kram. Foto: Lars Lyrfelt

Rädsla att bli minoritet

Jason Kessler tycker att det behövs en rörelse för vita i USA, då han är orolig att för att vita ska bli en minoritet. Han är en Trump-supporter och vill minska invandringen.

– Vi vita ska hela tiden bli anklagade för rasism. Det var inte bara vi som hade slavar förr i tiden. Nu är det vi som håller på att bli en minoritet och vi måste stå upp för våra rättigheter.

Susan Bro har svårt att förstå var Jason Kesslers rädsla kommer ifrån.

– Som vit kvinna behöver jag inte vara rädd för att jag inte ska få ett hyreskontrakt eller ett banklån. Jag behöver inte vara orolig för polisvåld när jag sitter i bilen eller på ett café. Om han är så rädd för att vita ska bli en minoritet, då borde vi kanske tänka på hur vi behandlar våra minoriteter, säger hon.

Organisation i Heather Heyers namn

Fram till sin död arbetade Heather Heyers på en advokatbyrå, som juristassistent. Hon hade ingen formell utbildning men fick jobbet då hon var bra på att ta människor.

– Hon uttryckte ofta sin djupa frustration över att minoriteter behandlades orättvist och hon stod upp för alla. Det enda hon inte gillade var giriga människor som slösat sina pengar, skrattar Alfred Wilson, som var hennes chef.

Heather Heyer. Foto: Privat

Tillsammans med Susan Bro har han startat ”The Heather Heyer foundation”. Organisationen delar bland annat ut universitetsstipendium till unga, som genom sin utbildning vill jobba för social förändring.

Susan Bro föreläser mot våld och rasism för unga. Det har blivit hennes sätt att hantera sorgen efter dotterns död.

– Vi lär upp nästa generation av aktivister, förkämpar och allierade – till fredlig, icke-våldsam, positiv förändring. Tänk på vad du kan göra för en bättre värld, det kan vara något litet som att le och alltid vara trevlig mot dem du träffar.

Kritiserad tweet

Dagen efter Heathers Heyers död skrev Jason Kessler på Twitter: ”Heather Heyers var en fet, vidrig kommunist. Kommunister har mördat 94 miljoner. Det var dags att betala för det.”

– Jag är en människa. Om man smädar och hotar mig. Folk kommer till mitt hem, angriper mig och utmålar mig som ett monster. Då är det till slut något som brister. Jag tog sömntabletter som gav mig minnesluckor och jag skrev tweeten medan jag var påverkad, säger han och är märkbart irriterad över frågan.

Jason Kessler tycker att media bara fokuserar på det som är negativt och säger att han tar avstånd från både våld och extremism.

Undantagstillstånd utlyst

I helgen ska Jason Kessler hålla en ny demonstration. Denna gång i huvudstaden Washington DC och polisnärvaron väntas bli massiv. Enligt lokala medier förväntas bland annat Ku Klux Klans förre ledare David Duke tala.

I Charlottesville har de lokala myndigheterna utlyst undantagstillstånd, för att kunna ta del av federala resurser, om det blir protester även där.

Susan Bro tror inte att Jason Kessler vill ha en fredlig demonstration.

– De säger att definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika utfall.

Vid minnesväggen i Charlottesville finns flera planscher och skyltar med Heathers namn. Foto: Lars Lyrefelt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.