SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi och grafik på Guantanamo-fångar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är fångarna som sitter fast på Guantanamo i Kuba? Hör SVT:s USA-korrespondent? Foto: SVT

”Evighetsfångar” på Guantánamo efter 11 septemberattacken – nu tas första stegen i rättsprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Mer än två decennier efter 11 september-attacken mot USA pågår fortfarande förberedande förhandlingar mot fyra män som sitter fast i fånglägret Guantánamo, anklagade för medverkan i terrordådet.

Två presidenter har velat stänga Guantánamo och de utdragna rättsprocesserna ses som en av bromsklossarna.

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi är på plats i Guantánamo Bay på Kuba inför att förhandlingarna återupptas. Men någon nedläggning av det ökända fånglägret är inte nära förestående, uppger Ronald Flesvig, presstalesperson för militärtribunalen som ansvarar för rättsprocessen.

– Rättvisa måste skipas och då krävs det en tribunal, någon form av beslut för att kunna avtjäna sina straff eller skickas hem. Först därefter kan man prata om vad man ska göra med resten av fångarna och en eventuell nedläggning.

Debatten om Guantánamo har pågått länge.

2008 lovade dåvarande presidenten Barack Obama att fånglägret skulle stängas. Donald Trump, utfärdade tvärt emot detta en presidentorder om att Guantánamo skulle förbli öppet men nuvarande president Joe Biden jobbar för en stängning.

Förhandlingar om giltiga bevis

De fyra männen som misstänks för medverkan i elfte septemberattackerna åtalades 2008. Nu argumenterar advokater och åklagare bland annat om vilka bevis som ska tillåtas i en framtida rättegång.

Männens försvarsadvokater kräver att erkännande som kommit fram under eller som ett resultat av tortyr ska underkännas som bevis.

Anklagelser mot nya vakter

Frågan om Guantánamo har återigen aktualiserats sedan fångar larmat om att förhållandena i lägret blivit sämre.

– Det verkar åtminstone delvis handla om ett byte av vaktstyrka. Det har kommit anklagelser om aggressivt bemötande, säger SVT:s korrespondent.

Kritiken handlar också om vården av fångarna, uppger James Connell, advokat för Ammar al-Baluchi, som riskerar dödsstraff för medhjälp till elfte septemberattackerna.

– Över tid har situationen i lägret generellt förbättrats. För en person som Ammar al-Baluchi med en hjärnskada och en mängd andra problem, för att inte tala om de andra männen där inne som i vissa fall har väldigt allvarliga fysiska eller mentala problem, så är sjukvården extremt viktig.

Fångarna kan inte släppas

30 personer sitter frihetsberövade på Guantánamo. 16 av dem har aldrig åtalats, anses inte utgöra ett hot mot USA och har av en panel godkänts för att flyttas till ett annat land och därmed släppas ut från Guantanamo – ändå sitter de kvar.

Det är svårt att hitta länder som vill ta emot fångarna, säger Fouad Youcefi.

– En del av dem är från länder som är krigsdrabbade, det går inte att skicka dem dit och andra har inte möjlighet att bli insläppta i särskilt många länder. Och i USA är det olagligt att ta dem till amerikanskt mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.