USA:s missiljägare USS Mahan i en övning i Atlanten, 5 september 2007. Foto: Scanpix

Svagt amerikanskt stöd för militärt ingripande

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än var tionde amerikan stödjer ett militärt ingripande i Syrien, visar en ny opinionsundersökning.

För andra dagen i rad arbetar nu FN:s vapeninspektörer i Damaskus förorter med att utreda förra veckans kemattack. På måndagen blev personalen beskjuten av prickskyttar när de var på väg för att besöka ett område väster om staden.

Trots att flera aktörer nu säger att det finns obestridliga bevis för att kemiska vapen har använts, bland andra USA:s utrikesminister John Kerry, så visar en ny opinionsundersökning att mindre än var tionde amerikan stödjer ett militärt ingripande i landet.

Syrienkriget

Lägsta siffran sedan starten

Opinionsundersökningen gjordes mellan den 19-23 augusti, samma vecka som det stod klart att hundratals civila hade dödats i kemattacken. En attack som den syriska regimen tros stå bakom. 

Enbart 9 procent av de tillfrågade ansåg då att USA bör gripa in militärt mot Syrien, den lägsta siffran sedan opinionsundersökningen startade.

I undersökningen, som gjordes av Reuters/Ipsos, framkom det också att 60 procent av amerikanerna är emot ett militärt ingripande, men att 25 procent eventuellt skulle stödja ett ingripande, om det visar sig att Assad-regimen står bakom kemattacken, skriver Washington Post.

Stödet förväntas dock bli lägre om skuldfrågan inte längre än hypotetiskt och det går att bevisa att Assad-regimen står bakom attacken, skriver författarna på den amerikanska tidningen.

”Kryssningsrobotar sannolikt scenario”

Flera amerikanska tidningar som hänvisar till källor i Washington rapporterar att det inte kommer att bli tal om något omfattande militärt ingripande i landet.

Ett mer sannolikt scenario än flygräder för att störta Bashar al-Assad eller förändra maktbalansen på marken sägs vara kryssningsrobotar mot militära mål som en varning, rapporterar The New York Times.

En eventuell attack kommer troligen inte att vara längre än ett par dygn och riktas mot anläggningar som inte tros hysa kemiska vapen, skriver The Washington Post.

Det skulle vara tillräckligt för att straffa Assadregimen, men inte mer än att USA klarar sig undan större inblandning i konflikten, resonerar Obamaregeringen enligt tidningarnas källor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet