Hårda bud väntar om EU-ländernas ledare ska kunna enas om vem som ska sitta på vilken toppost i EU de närmaste åren – och fler toppmöten kan behövas för att nå enighet. Foto: TT

Svår jobbjakt i EU – nya möten kan krävas

Publicerad

Hårda bud väntar om EU-ländernas ledare ska kunna enas om vem som ska sitta på vilken toppost i EU de närmaste åren – och fler toppmöten kan behövas för att nå enighet.

”I går var jag försiktigt optimistisk. I dag är jag mer försiktig än optimistisk”, skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

Tusks bistra konstaterande kommer efter ett möte med de två tungviktarna i skaran av EU-ledare: Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Statsminister Stefan Löfven (S) är även han något pessimistisk om möjligheten att komma överens om framför allt en ny ordförande för EU-kommissionen under kvällens överläggningar.

– Det är en väldigt svår process, en komplex process. Jag utgår ifrån att det här kommer att ta tid, säger statsministern på väg in till toppmötet.

”Inte där ännu”

Några namn vill han inte yppa – bland annat för att inte förekomma den diskussion han måste ha med EU-nämnden i ett sådant läge.

– När vi kommer dit så ska jag förankra det med parlamentet (riksdagen). Vi är inte där ännu. Nu ska vi höra vad (EU:s permanente rådsordförande) Donald Tusks konsultationer har gett vid handen, säger Löfven.

– Här måste det vara en balans mellan de olika partigrupperna. Vi ska ha en könsmässig balans, en balans mellan länderna. Men det självklart allra viktigaste är att vi har de mest kompetenta ledarna på de här posterna, säger statsministern, som samtidigt betonar att förhandlingarna inte får bli för långdragna.

”Behöver gemensam lösning”

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel flaggar för att mer tid kan behövas, och betonar vikten av att stats- och regeringscheferna väntar med att lägga fram ett förslag till ny kommissionsordförande till dess att det är ordentligt förankrat.

– Vi behöver en gemensam lösning. Därför tycker jag inte att det vore acceptabelt om rådet skulle lägga fram ett förslag som i slutändan inte skulle godkännas av Europaparlamentet, säger Merkel på väg in till toppmötet.

Hela natten?

Tanken är att EU-ledarna ska diskutera toppjobben på kvällens arbetsmiddag, som inleds tidigast klockan 19. Lyckas man inte enas i natt finns möjlighet att fortsätta i morgon bitti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.