Det var en slump att det hela upptäcktes. Biologer som kom till floden Hukkajoki för att se till en av Finlands mest betydande förekomster av flodpärlmusslor möttes av total förstörelse. En skogsmaskin åkte av och an över floden, och fortsatte trots att biologerna berättade att det den gjorde var olagligt.
– Det såg brutalt ut. Jag blev tvungen att sätta mig på en sten en stund och tänkte att hur kan det här vara möjligt. Att man förstört floden såhär. Körspåren var förskräckliga, säger Eero Moilanen, naturskyddsexpert vid Forststyrelsen, som kom till platsen dagen efter att katastrofen upptäckts. Han ansvarar för uppstädningen av floden, ett jobb som kan ta flera veckor.
Men helt återställd kommer den inte att bli. Sediment och rester från hygget har spritt sig en kilometer ner längs floden, som är hem för de utrotningshotade flodpärlmusslorna. De finns bara i cirka 150 vattendrag i Finland.
Stora Enso var medveten om förekomsten av musslorna, och har förbundit sig vid att lämna en skyddszon på 50 meter vid hyggen nära floder där de finns. På hygget i Suomussalmi har man bara lämnat ett par träd vid flodbanken. Nu utreds varför underleverantören inte följt de riktlinjer bolaget säger sig stå bakom.
Musslor flyttas i säkerhet för hand
Frivilliga från Stora Enso och strömvattenrestauratörer från Forststyrelsen jobbar nu febrilt för att rädda musslorna. Sediment och slam som förstör musslornas levnadsförhållanden slevas upp med spade och för hand och förs med spannar upp i skogen. Överlevande musslor i dåligt skick flyttas uppströms i hopp om att de ska kvickna till. Tusentals har flyttats.
Stora Enso har nu stoppat alla hyggen i närheten av känsliga miljöer och har lovat betala för förstörelsen vid Hukkajoki. I veckan rapporterade bolaget om ett annat misstänkt naturskyddsbrott vid en flodpärlmussleflod i Finland.
Hur många musslor som fått sätta livet till vid Hukkajoki kommer man aldrig att få veta, men det handlar om tusentals. Det kan finnas upp till tusen flodpärlmusslor på en kvadratmeter, och de kan bli över 200 år gamla.
Boten för att döda en mussla är nästan 600 euro, så notan för Stora Enso kan gå på miljoner. Flera personer misstänks nu för grovt naturskyddsbrott i fallet, och faller en dom är straffet alltid fängelse.